Αντιμετωπίζουμε την κοίτη του αναδυόμενου χειμάρρου ως ένα "υπερκαλώδιο", το οποίο στο εσωτερικό του φιλοξενεί μικρότερα "καλώδια" που με τη σειρά τους εξυπηρετούν μία σειρά από διαφορετικές ανάγκες. Επεμβαίνουμε στη νέα κοίτη του Ιλισού, προσθέτοντας νέες λειτουργίες και διαδρομές που απευθύνονται στον επισκέπτη (περίπατοι, ποδηλατοδρόμοι, συνδέσεις με το πάρκο και τα μουσεία). Καθώς επίσης και υδάτινες πορείες, ζώνες πράσινου και υποδομές βιολογικού καθαρισμού των υδάτων. Κεντρικό χαρακτηριστικό του συστήματος είναι το νερό του χειμάρρου, το οποίο ανάλογα με τη μεταβαλλόμενη στάθμη του καθορίζει τις λειτουργίες που το περιβάλλουν. Το όλο σύστημα λειτουργεί ως ένα δίκτυο δημόσιων χώρων, το οποίο συντίθεται από επιμέρους δίκτυα που εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες. Τα παραπάνω δίκτυα πλέκονται στο χώρο με τη λογική μιας "καλωδίωσης" η οποία έχει ως κανάλι τον Ιλισό.
Friday, July 06, 2007
IMMERGING NATURAL NETWORKS
η ανάδυση των κρυμμένων δικτύων/το "υπερκαλώδιο"
Η ιδιαίτερη μορφολογία της Αττικής συνέβαλε στη δημιουργία ενός ποικιλόμορφου υδρογραφικού δικτύου με κύριο χαρακτηριστικό τα ρέματα της. Η πολυμορφία του φυσικού αυτού δικτύου, η οποία φανέρωνε την δυναμική σχέση του αττικού τοπίου με το νερό, έχει πλέον χαθεί με την αστικοποίηση του περιβάλλοντος. Η πορεία του νερού έχει μεταφερθεί σε ένα νέο, τεχνητό, δίκτυο κάτω από την επιφάνεια της πόλης. Βασική πρόθεση μας είναι η ανάδυση του δικτύου των όμβριων υδάτων, ο βιολογικός καθαρισμός τους και η σύνδεσή τους με τον βασικό συλλέκτη της ανατολικής Αττικής: τον Ιλισό.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Μια χαρά για αρχή.
Το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση των δύο παραπάνω ιδεών και η προσαρμογή τους στη συγκεκριμένη περιοχή μελέτης.
Όσον αφορά στην ιδέα του «υπερκαλωδίου»:
- Το περιεχόμενο των επιμέρους δικτύων μπορεί να εμπλουτιστεί με πιο τολμηρές ιδέες. Πχ. διαμόρφωση μικρών εσωτερικών χώρων στη στάθμη της κοίτης που να φιλοξενούν εφήμερα προγράμματα.
- Χρειάζεται προσοχή ώστε το «υπερκαλώδιο» να διαμορφωθεί ως στοιχείο σύνδεσης (και όχι διαχωρισμού) των υφιστάμενων δημόσιων χώρων της πόλης.
Όσον αφορά στην ιδέα της ανάδυσης του υπόγειου δικτύου υδάτων:
- Θα πρέπει να διερευνηθεί η ιδέα του βιολογικού καθαρισμού των υδάτων μέσα στο νέο πάρκο
- Θα πρέπει να εξετάσετε διαφορετικές εναλλακτικές προτάσεις χάραξης του νέου δικτύου υδάτων στη συγκεκριμένη περιοχή μελέτης.
Post a Comment