Tuesday, July 10, 2007

looking for green


Η ανάγκη πρασίνου για την πόλη των Αθηνών είναι προφανής και φαίνεται να αποτελεί την αφετηρία για να αντιμετωπισθούν προβλήματα περιβαλλοντικά, ποιότητας ζωής στην πόλη και ανάγκης για ελέυθερο δημόσιο χώρο.

Το πράσινο, όμως, που τόσο ζητά η Αθήνα, βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Ο λόγος που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε είναι ότι παραμένει αναξιοποίητο και συνεπώς ανενεργό.

Στόχος του workshop είναι να αντιληφθούμεπού βρίσκονται αυτές οι εκτάσεις πρασίνου , να τις αναδείξουμε και ενώνοντάς τις να δημιουργήσουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης.

Τι όμως ορίζουμε ως μητροπολιτικό πάρκο για το κέντρο της Αθήνας; Μια σειρά χώρων (Λυκαβηττός-πάρκο Ριζάρη-άλσος Ιλισίων-Εθνικός κήπος) με διαφορετικές δυναμικές και ποιότητες που λειτουργούν ως μια ενότητα με συνεκτικά χαρακτηριστικά . Πρόκειται για τέσσερις δυναμικούς «παίκτες»-πυρήνες πρασίνου που ενώνονται μεταξύ τους με ένα δίκτυο, εκφράζοντας μια διάθεση να εξαπλωθούν κατά μήκος του αστικού ιστού. Οι «παίκτες» μας σχηματίζουν μια δυναμική ομάδα βάζοντας στο παιχνίδι πράσινες όψεις κτιρίων, οδικά δίκτυα που έχουν υπογειοποιηθεί και φυτευθεί, πράσινα πεζοδρόμια και φυτεμένα δώματα. Με τον τρόπο αυτό το μητροπολιτικό πάρκο αρχίζει να αποκτά υπόσταση και να αναπτύσσεται μέσα στην καρδιά της Αθήνας.
.























No comments: