Monday, July 09, 2007

βιολογικό πάρκο νερού


προταση 5.
Οι μονάδες καθαρισμού του νερού συγκεντρώνουν τα νερά της βροχής τα οποία οδηγούνται εκεί με υπόγειους αγωγούς. Μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής του νερού στις μονάδες, επιτελείται μια διεργασία καθαρισμού με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του καθαρισμού. Στη συνέχεια το νερό οδηγείται στα κανάλια ελεύθερης ροής στα οποία συντελείται το δεύτερο στάδιο του καθαρισμού. Μέσα από τη διαδρομή του νερού προς το κεντρικό κανάλι του χειμάρρου, η ηλιακή ακτινοβολία και ειδικά φυτά συμβάλλουν στην τελική του κατεργασία και την παροχή καθαρού νερού στον Ιλισό.

προταση 4.
Κι εδώ, το νερό συγκεντρώνεται στις μονάδες και καθαρίζεται από τα βακτήρια. Έπειτα διοχετεύεται στα καμπύλα κανάλια για την περεταίρω κατεργασία του. Τα κανάλια αυτά αλλάζουν στάθμη και οδηγούνται με κλίσεις, άλλοτε κάτω από το έδαφος και άλλοτε πάνω σε αυτό, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι είναι διακοπτόμενα ενώ στην ουσία είναι συνεχόμενα και είναι ορατά ορισμένα κομμάτια αυτών. Τελικά το καθαρό νερό καταλήγει στον κεντρικό κανάλι.


προταση 3.
Η λογική με τις κυψέλες λειτουργεί παρόμοια με το προηγούμενο σενάριο. Εδώ, η κατεργασία που γίνεται σε μια κυψέλη για να καταλήξουμε από τη γύρη στο μέλι, παραλληλίζεται με τον βιολογικό καθαρισμό του νερού. Τα όμβρια ύδατα των κτιρίων και των γύρω δρόμων συγκεντρώνονται στις μονάδες καθαρισμού που είναι οι κυψέλες. Στις κυψέλες το νερό περνάει από την πρώτη φάση καθαρισμού στην οποία συμμετέχουν οι μικροοργανισμοί (βακτήρια- πρωτόζωα) για την απομάκρυνση των οργανικών ουσιών. Αφού τελειώσει το στάδιο αυτό, το νερό ρέει με τη βοήθεια της κλίσης του εδάφους (υπερυψωμένες κυψέλες) προς τα κυψελοειδή κανάλια. Με το μεγάλο μήκος της διαδρομής και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, το νερό καθαρίζεται και τελικά καταλήγει στο κανάλι του χειμάρρου.


προταση 2.
Σε πρώτο στάδιο, επιζητείται η συλλογή των νερών της πόλης τα οποίο και μεταφέρουμε σε δεξαμενές, απαραίτητες για το πρώτο στάδιο βιολογικού καθαρισμού. Η μορφή των δεξαμενών βρέθηκε σε μια οργανική κυψέλη, που προέκυψε από την απλοποίηση του μορίου του νερού. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι δημόσιοι χώροι που βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο συγκεντρώνουν τα νερά τους σε μικρότερες δεξαμενές (με λιγότερες φυσικά απαιτήσεις), με κύριο σκοπό την ενίσχυση των νερών του χειμάρρου και την εννοιολογική ένωση τους με αυτόν. Σε τελευταίο στάδιο, απαιτείται τα ρυάκια να έχουν μήκος και συγκεκριμένη βλάστηση κατά μήκος. Έτσι προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα ρέματα που βγαίνουν από τις κυψέλες και κατευθύνονται στον Ιλισό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δίκτυο ρεμάτων, που αποκτά στο χώρο την μορφή ενός υδρογραφικού δικτύου και σε εξέλιξη και την διαμόρφωση ενός παρακείμενου δικτύου χώρων πρασίνου.


προταση 1.
Η μορφή μιας σταγόνας αποτέλεσε το βασικό ερέθισμα για τον σχεδιασμό του παραπάνω δικτύου.Πρόκειται για δίκτυο καναλιών που διοχετεύει τα όμβρια ύδατα της περιοχής στον Ιλισό.Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν η δημιουργία μιας μορφής περισσότερο ευέλικτης από το προηγούμενο δίκτυοκαναλιών και δεξαμενών, με έμφαση στη σύνδεση με τον βασικό χείμαρρο και προεκτάσεις στα γύρω κτίρια και δρόμους.Η εξέλιξη του δικτύου θα είναι δυνατό να περιλάβει τις λειτουργίες δικτύου βιολογικού καθαρισμού.

No comments: