Monday, July 16, 2007

Do it yourself
















6 comments:

Anonymous said...

So what?
Ti einai ayto, apokomma apo to periodiko "Mastoremata"??

deca said...

Ακριβώς!!!Όταν προτείνουμε να καλύψουμε κάποιες από της πολυκατοικίες του αστικού ιστού με πράσινο, δε πρέπει να δείξουμε πως θα γίνει αυτό?

Anonymous said...

Poly Kalo! Ean Bazame mia prasinh polykatoikia ana oikodomiko tetragwno sto kentro 8a ginontousan 8aymata!

Anonymous said...

ιδιοφυες...πως δε το χε σκεφτει κανεις?

PanPaniscus said...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον.Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το θέμα.Υπαρχουν κάποια link με περισσότερες πληροφορίες,κοστολόγηση και τα λοιπά?Εχουμε παραδείγματα απο πολυκατοικίες που έχει γίνει κάτι τέτοιο?

deca said...

Είναι όντως ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Η επίσημη ονομασία της πράσινης όψης φαίνεται να είναι «Vertical Garden». Μάλιστα, ο καλλιτέχνης-αρχιτέκτονας Patrick Blanc, (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com/ ) ασχολείται αποκλειστικά με το πώς να επενδύει κτίρια με φυτά και πραγματικά χρησιμοποιεί το πράσινο στην όψη με τον πιο όμορφο τρόπο. Στην Αθήνα δε μπορούμε να βρούμε εύκολα τέτοια παραδείγματα. Παρ’ όλα αυτά, πριν από κάποια χρόνια, είχε βραβευθεί μια πολυκατοικία στην οδό Πλαπούτα στα Εξάρχεια, την οποία την είχε καλύψει αναρριχητικός κισσός. Γενικά δεν είναι δύσκολο να αποχτήσει κανείς πράσινη όψη. Τώρα πια έχουν αναπτύξει καινούριες μεθόδους για φύτευση σε ενσωματωμένες ζαρντινιέρες στους τοίχους, ώστε να υπάρχει ενιαίο αποτέλεσμα, και καινούρια τεχνολογία για αυτόματο πότισμα.Αλλά πρέπει να έχει κανείς υπ’ όψη του ότι προϋποθέτει ασχολία και φροντίδα.
Η δημιουργία κήπου πάνω στο δώμα είναι και αυτή μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα από πλευράς τόσο αισθητικής όσο και λειτουργικότητας. Μάλιστα είναι πολύ πιο εύκολα υλοποιήσιμη απ’ ό,τι ίσως φαντάζεσθε. Πρώτα εξετάζεται το ζήτημα από στατικής πλευράς. Αντέχει η πλάκα τα επιπρόσθετα φορτία (από 350Kg/m2 κι άνω); Ύστερα, το πιο σημαντικό θέμα αυτής της διαδικασίας είναι η μόνωση. Από εκεί και πέρα υπεισέρχεται ο γεωπόνος. ...

Κάποια links που βρήκαμε για πράσινες όψεις, φύτευση δωμάτων και φύτευση ακάλυπτων χώρων είναι τα εξής:

http://www.stylos.tudelft.nl/blackbox/index.php?page=green_facade

http://city-on-fire.blogspot.com/

http://www.pingmag.jp/2006/12/08/vertical-garden-the-art-of-organic-architecture/

http://www.landworks-studio.com/

http://www.eltlivingwalls.com/

http://www.naturaire.com/

http://www.aila.org.au/awards/awards-2004/research/greenwal/greenwall.htm

οδηγίες για φυτεμένο δώμα:
http://www.domika.gr/newSolutions/ygromonosi/ygromonosi4.asp

http://www.dow.com/Styrofoam/europe/el/insulate/el_usd05.htm