Πρόταση 1
Έχοντας ως σημείο παρέμβασης το κτήριο της βουλής στην πλατειά συντάγματος και παίρνοντας ως βασική αρχή της δημοκρατίας την πολυφωνία και την συμμετοχή όλων των μειονοτήτων τις οποίες εκφράζει και εκπροσωπεί αυτός ο θεσμός, θέλησα να δημιουργήσω ένα σημείο μια διαφορετική-άτυπη βουλή στην οποία θα μπορεί να είναι μέλος καθένας από μας . Δημιούργησα έτσι ένα πλέγμα ακριβώς μπροστά στο κτήριο της βουλής μέσα στο οποίο υπάρχουν κάποια μικρά δωμάτια τύπου isobox μέσα στα οποία θα μπορεί να μπαίνει ο καθένας ο οποίος έχει ένα πρόβλημα στο οποίο θεωρεί πως μπορεί να δώσει λύσει η κοινωνία. Αυτός που θα μπαίνει θα μπορεί να προβάλει το πρόβλημα του ως θέμα συζήτησης στην οθόνη προβολής με αρχή το νούμερο του isobox στο οποίο βρίσκεται . Έτσι ο καθένας ο οποίος τυγχάνει να τον ενδιαφέρει το θέμα αυτό θα μπορεί να συμμετάσχει στην συζήτηση αυτή πηγαίνοντας και εκείνος στο isobox με το συγκεκριμένο νούμερο.
Μέσα σε αυτό το χώρο θα μπορεί η ομάδα να βρει μια λύση για το πρόβλημα της ή να κάνει μια πρόταση στην βουλή για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Σε αυτή την μικρή βουλή δεν υπάρχουν σκοπιμότητες και αντιπαλότητες αφού όλοι ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας είναι ίσοι.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Φοβερά ενδιαφέρον. Και λίγο ρητορικό. Θυμίζει και την πλατεία Συντάγματος κατά την κατασκευή του Μετρό.
Θα μπορούσε να συνυπάρχει με τη Βουλή αντί να την αντικαθιστά, στην όψη; Αρκεί να υπάρχουν πολλοί επιμέρους διάλογοι, ή η δημοκρατία απαιτεί και μηχανισμούς σύνθεσής τους που οδηγεί σε δράση; Τελικά δημοκρατία είναι απλώς η ελευθερία της έκφρασης, ή η πράξη και η δράση;
ΘΔ
Η κατασκευή αυτή δεν αντικαθιστά την όψη της βουλής ως συμβόλου της δημοκρατίας αλλά την συμπληρώνει συνυπάρχοντας με αυτή.
Η άτυπη αυτή μη θεσμοθετημένη "βουλή" ουσιαστικά αποτελεί μια πιο άμεση επαφή-παρέμβαση του πολίτη στην ήδη θεσμοθετημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία σήμερα συμμετέχει αποκλειστικά μόνο κατά την διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων του. Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα τα οποία λόγω της ελλειπους οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού απαιτούν την δράση και την κινητοποίηση του ιδίου του πολίτη έτσι αυτή η πρόταση μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας άτυπος μηχανισμός δράσης.
Θεωρώ ότι η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί την βάση της δημοκρατίας ωστόσο όμως δεν την συμπληρώνει πλήρως αφού αναλόγως με την συνείδηση του καθενός η πράξη και η δράση του κρίνονται απαραίτητες.
Ο αρχιτέκτονας εχοντας ως βάση την ελευθεριά της έκφρασης ,της πράξης και της δράσης του καθενός, έχει ως σκοπό του στην κοινωνία, να δημιουργεί χώρους-ευκαιρίες-προτάσεις οι οποίοι θα αποτελούν κίνητρα για την άσκηση των ελευθεριών αυτων.
Γενικά μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και μελετημένο για πρώτο post. Οφείλω όμως να συμφωνήσω με τον ΘΔ για την απόκρυψη του παλαιού κτιρίου της Βουλής. Μοιάζει με ικριώματα με χώρο το οποίο λειτουργεί σαν εφήμερη κατασκευή το οποίο έχει μια σχέση με τη συνεχή ροή και αναδιανομή που θα έπρεπε να έχει μια δημοκρατία. Μήπως πρέπει να τονιστούν περισσότερα τα στοιχεία αυτά χωρίς όμως να πνίγουμε το παλιό. Εκτός αν νομίζεις ότι το παλιό είναι έτσι κι αλλιώς για πνίξιμο.
Post a Comment