Η δημοκρατία εμπεριέχει ένα σχήμα οξύμωρο: ενσωματώνει όλες τις διαφορετικές απόψεις, ακόμα και αυτές που εναντιώνονται στο ίδιο το πολίτευμα και επιδιώκουν την κατάλυσή του. Το γεγονός ότι σέβεται και υπερασπίζεται απόψεις και συμπεριφορές που αυτές με τη σειρά τους δεν σέβονται και δεν αποδέχονται την πολυγνωμία, υποδηλώνει την ύπαρξη ασυμμετρίας. Η κεντρική όψη της Βουλής «βομβαρδίζεται» με αποτέλεσμα την διατάραξη της συμμετρίας. Τα θραύσματα που δημιουργούνται δεν απομακρύνονται από το σημείο όπου εκτινάχθηκαν, αλλά παραμένουν εκεί, αντιπροσωπεύοντας την σπουδαιότητα της ατομικότητας και τον τρόπου που η διαφορετικότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα – όχι απαραίτητα ενιαίο – σύνολο. Η διάσπαση της όψης καθιστά εφικτή την είσοδο στο εσωτερικό του κτηρίου οποιουδήποτε πολίτη το επιθυμεί. Οι συμπαγείς τοίχοι που περιβάλλουν το χώρο συνεδριάσεων της Βουλής αντικαθιστούνται με διαφάνεια που ενοποιεί το εσωτερικό με το εξωτερικό, υποδηλώνοντας στους βουλευτές ότι παρά την εξουσία που διαθέτουν δεν παύουν να είναι υπόλογοι στους πολίτες του κράτους, ενώ παράλληλα επιτρέπει την οπτική επαφή (και μέσω ηχείων και την ακουστική) των πολιτών με το εσωτερικό της συνεδρίας, εξασφαλίζοντας στους βουλευτές την απαραίτητη ηχομόνωση και στους θεατές στο εξωτερικό πλήρη επίγνωση της συζήτησης που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό.
Πρόταση 6
Οι περισσότερες χώρες τη σύγχρονη εποχή έχουν δημοκρατία. Στα πλαίσια της δημοκρατίας η κάθε χώρα αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό και καμία μορφή δημοκρατίας δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη. Ένα κτήριο με «τρύπες» που διαπερνούν όλο τον όγκο του, και μάλιστα ένα κτήριο – σύμβολο της δημοκρατίας, θυμίζει σε κάθε πολίτη ότι η δημοκρατία είναι σαν ένα παζλ, στο οποίο πάντα πρέπει να συμπληρωθούν κομμάτια. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχουν πάντα κενές θέσεις. Στα κενά, των οποίων οι πλευρές καλύπτονται με γυαλί, ο κάθε πολίτης μπορεί να περπατήσει και να έχει θέα σε διάφορες αίθουσες στο εσωτερικό της Βουλής, γεγονός που υποδηλώνει την έννοια της διαφάνειας η οποία θα πρέπει να διέπει όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τα κομμάτια που βρίσκονται στον αέρα θα μπορούσαν να συμπληρώσουν κάποια κενά του συγκεκριμένου παζλ, αλλά οι ακτίνες που φεύγουν απ’ αυτά δείχνουν ότι θα μπορούσαν να συμπληρώσουν και οποιοδήποτε άλλο τέτοιο «παζλ» στον κόσμο.
Πρόταση 7
1 comment:
ένα γενικό σχόλιο εκτός ότι θα έπρεπε να κάνετε ένα γενικό post και όχι πολλά διάσπαρτα είναι ότι βλέπω η έννοια της διαφάνειας της προσβασιμότητας και της ενεργής συμμετοχής του πολίτη είναι σχεδόν σε όλες τις προτάσεις σας. Και μάλλον έχετε δίκιο για ένα κτίριο της "δημοκρατίας" όλα αυτά είναι θεμιτά και μάλλον αναγκαία. Ο τρόπος όμως που θα εξελίξετε τις ιδεές αυτές είναι πολύ σημαντικός.
πρέπει νομίζω να σκεφτείτε με πιο τρόπο οι προτάσεις μας δεν θα είναι οι αναμενόμενες΄, αλλά θα έχουν πρωτοτυπία και θα δημιουργούν μορφές που θα μπορούν από μόνες τους ίσως να εκφράσουν τις ιδέες αυτές.
Πρόταση 5
Τολμηρή ιδέα του βομβαρδισμού, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκες σε μορφικό επίπεδο όσο θα μπορούσες.
Νομίζω ότι θα ήταν καλό όλοι να δείτε δουλειά του Gordon Matta Clark , αλλά και κτίρια που έχουν προκύψει από βομβαρδισμό (Βηρυττός), αλλά και τα σχέδια του lebbeus woods ή του enki bilal για το Σεράγεβο.
Πρόταση 6
Η ιδέα της δημοκρατίας σαν ένα ανολοκλήρωτο παζλ φαίνεται ενδιαφέρουσα, αλλά νομίζω χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση.
το κτίριο σαν ένα παζλ διαφαίνεται ότι έχει προοπτικές. Περιμένω την εξέλιξη της ιδέας με ριζοσπαστικές προτάσεις προς την μορφοποίηση της.
Πρόταση 7
Η ιδέα της ελεύθερης προσβασιμότητας και ότι αυτό συνεπάγεται που γίνεται μέσα από μία διαδρομή που διαπερνάει το κτίριο είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Περιμένω όμως μια μεγαλύτερη συμμετοχή του στοιχείου αυτού στην μετάλλαξη του κτιρίου.
Καλή δουλειά
Post a Comment