Tuesday, July 10, 2007

Μετά την 'Ασφαλτο: Μετακίνηση

Προτεινόμενες Λύσεις

Μετά την άσφαλτο, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι εναλλακτικές επιλογές διαμόρφωσης των έως τώρα δρόμων κίνησης των αυτοκινήτων? Διατηρώντας τη λογική της προτεραιότητας στον πεζό και των πιθανών δραστηριοτήτων του μέσα σε μία πρωτεύουσα με άφθονο πράσινο, εισάγαμε κάποιες από τις ιδέες μας στην κλίμακα της γειτονιάς και της πολυκατοικίας.




Η άσφαλτος αντικαθίσταται στην πρώτη περίπτωση από φύτευση, και παράλληλα εισάγεται το υδάτινο στοιχείο, με την παρουσία ενός μικρού τεχνητού ποταμιού, που μπορεί να ανακουφίσει και να ξεκουράσει τον πεζό εάν περπατήσει μέσα σε αυτό ή εάν βυθίσει μέρος των ποδιών του ενώ κάθεται στο πάρκο.




Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, και με την προϋπόθεση ότι το πλάτος του δρόμου το καθιστά εφικτό, στη θέση της ασφάλτου τοποθετούνται γήπεδα ποδοσφαίρου, τέννις κλπ, δίνοντας έτσι το προβάδισμα στη φυσική άσκηση και τις εξωτερικές δραστηριότητες ενός κατοίκου της πόλης.

Στο παράδειγμα αυτό, θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το στοιχείο του νερού. Ο δρόμος είναι πλέον μία πλακόστρωτη πλατεία, την οποία διατρέχουν διάδρομοι κολύμβησης

Μέσα Μετακίνησης

Σε μία νέα πόλη όπου η άσφαλτος μειώνεται σε μεγάλο βαθμό και η χρήση του αυτοκινήτου περιορίζεται, παρουσιάζεται η ανάγκη για χρήση νέων μέσων μετακίνησης που να είναι μικρά, ευκίνητα, πρακτικά και να κινούνται με τη χρήση ηλιακής ή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κίνηση στις πλατείες και τους ανοιχτούς χώρους μπορεί να γίνεται με ποδήλατο, μικρές δίτροχες μηχανες, ενώ στους μεγαλύτερους δρόμους που λειτουργούν σύμφωνα με τη φιλοσοφία του shared space που αναφέραμε στο πρώτο μας post, η μετακίνηση μπορεί να γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς, τρίκυκλα, καθώς και μικρά αυτοκίνητα τύπου smart που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.

Ένας τύπος αυτοκινήτου που έχει προταθεί, κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, και ο χρήστης του μπορεί και το επαναφορτίζει σε μικρούς σταθμούς που βρίσκονται στην πόλη και εντάσσονται στον αστικό της εξοπλισμό.


1 comment:

Anonymous said...

Prepei na apogorey8oun plhrws ta aytokinhyta sto kentro ths A8hnas. Ean oloi (ergates h' diey8hntes) ypoxrew8oun na paroun metro k bus, 8a bazoun ton idio xrono. Opote oi syni8ies mas 8a alla3oun. MAkari kapoios na to tolmhsei kapote.
www.dreamingofathens.has.it