Monday, July 09, 2007

Βουλή και Δημοκρατία

Συνδυασμός και εξέλιξη των προτάσεων 3, 5, 6

Σε προηγούμενο post αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους επιδιώκουμε την κατάλυση της συμμετρίας της όψης της Βουλής. Η όψη βομβαρδίζεται και η συμπαγής μορφής της αντικαθίσταται από μία σειρά θραυσμάτων και μία τρύπα που αφήνει τον περαστικό να διακρίνει όλες τις εσωτερικές κινήσεις και λειτουργίες. Στο σημείο αυτό (στο μπροστινό μέρος του κτηρίου που συνορεύει με την «πλατεία» που υπάρχει μπροστά από την είσοδο της Βουλής) τοποθετείται η κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων. Η τρύπα καλύπτεται με διαφάνεια, ώστε να διατηρείται η οπτική επαφή και να εξασφαλίζεται η ηχομόνωση. Η αίθουσα δεν τοποθετείται ακριβώς στη στάθμη της «πλατείας» αλλά λίγο χαμηλότερα δίνοντας την εντύπωση ότι οι βουλευτές παρακολουθούν τους πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό όπως στον κινηματογράφο. Οι πολίτες με τη σειρά τους έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συνεδρία μέσω της διαφάνειας και ειδικά διαμορφωμένων κερκίδων – μπαλκονιών που τοποθετούνται στο εξωτερικό και ατομικών ακουστικών. Δημιουργείται έτσι ένα σινεμά διπλής όψης. Η διαφάνεια λειτουργεί παράλληλα ως δέκτης μηνυμάτων με τον εξής τρόπο: πάνω της μπορούν να τοποθετούνται χαρτιά που στερεώνονται με μαγνητάκια στα οποία κάθε πολίτης μπορεί να αναγράφει τις απόψεις του ή τα παράπονά του. Η διαφάνεια και η αμφίδρομη οπτική επαφή καθίσταται εύθραυστη με αυτό τον τρόπο, καθώς η υπερβολική και αλόγιστη χρήση μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψή της. Η διαδικασία αυτή θα είναι τελείως οργανική καθώς τα χαρτιά μπορούν να αλλάζουν θέση ή να καταστρέφονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες (εάν για παράδειγμα εμποδίζουν την παρακολούθηση της συνεδρίας).
Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία της κάψουλας στην οποία θα στεγάζεται η αίθουσα συνεδριάσεων, τη διαμόρφωση των εξωτερικών κερκίδων – μπαλκονιών και με την τυχαία ή μη εναπόθεση των θραυσμάτων στο εσωτερικό ή εξωτερικό της Βουλής.






2 comments:

Anonymous said...

geniko sxolio gia oles tis protaseis me aformh th protash sou: merikoi epele3an na epemboun polu drastika sto uparxon ktirio (bombardismoi, trupes klp) enw alloi eite akoumphsan eite sta8hkan dipla se auto. 8ewrwntas pws h dhmokratia exei na kanei perissotero me th sunupar3h kai ligotero me thn epibolh/summorfwsh (h toulaxiston etsi 8a eprepe) nomizw pws to deutero eidos epembasewn einai pio katallhlo. exete ena para polu duskolo 8ema, giati kaleis8e na epembete se ena sumbolo xwris na dhmiourghsete ena neo sumbolo. to uparxon ktirio probalei th summetria tou ws sumbolo ths dhmokrtaikhs ta3hs kai armonias. h allagh tou se ena ktirio mh summetriko kai diafanes pou profanws epikalleitai th diafaneia kai thn reustothta, pali sto epipedo twn sumbolismwn menei.
pantws polles kales idees, opws o toixos me ta shmeiwmata h o kubos tou rubik kai alles, isws h enstash mou brisketai ston proteinomeno tropo ulopoihshs.
kalh sunexeia, kai prosoxh me thn e3ousia pou exete gia tis epomenes meres!!

Anonymous said...

Η συγκεκριμένη "δραστική" παρέμβαση αποτελεί άποψη της ομάδας μας ότι η δημοκρατία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, αποτελεί σκιά και φάντασμα των πραγματικών αρχών που πρεσβεύει ένα τέτοιο πολίτευμα. Η πραγματική ύπαρξη δημοκρατίας σημαίνει την ύπαρξη συνειδητοποιημένων πολιτών που είναι σε θέση να περιορίσουν τα δικαιώματά τους εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των συμπολιτών τους. Σε μία πραγματικά δημοκρατική χώρα οι νόμοι είναι περιττοί, δυστυχώς όμως η κοινωνία μας απέχει πάρα πολύ από μια τέτοια κατάσταση! Σχετικά με την υπάρχουσα συμμετρία του κτηρίου της Βουλής, δε θεωρούμε ότι η αρμονία δηλώνεται μέσω της συμμετρίας. Η συμμετρία και ο αυστηρός ρυθμός έχουν χρησιμοποιηθεί και ως σύμβολα δύναμης και υπεροχής, και ορισμένες φορές οδηγούν στη δημιουργία εξουσίας και όχι στην απλή ύπαρξη αντιπροσώπων των πολιτών, κάτι που η δημοκρατία οφείλει να καταρρίψει! Δυστυχώς η εποχή μας έχει ανάγκη από κάτι πολύ ουσιαστικότερο και πιο ανατρεπτικό από ένα σύμβολο.