Thursday, July 19, 2007

Η2Ο - Free(the)way

Η προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης της Αθήνας με το νερό κλείνει με το τελευταίο post, όπου και συνοψίζονται τα βασικά σημεία της μελέτης μας.
Η δημιουργία ενός πάρκου βιολογικού καθαρισμού του νερού φέρνει στην επιφάνεια τα όμβρια ύδατα της πόλης και ουσιαστικά δημιουργεί εκ νέου τον Ιλισό. Το συστημα του Ιλισού αφορά εκτός από τη συνεχόμενη ζώνη νερού μέσα στην πόλη και σε ένα δίκτυο προγραμμάτων που "απλώνεται" μέσα στην πόλη και ενώνει βασικά σημεία της. Στο τοπογραφικό φαίνεται πώς το γραμμικό σύστημα προγραμμάτων του Ιλισού επεκτείνεται και απλώνεται στο πάρκο της Ριζάρη, στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας σχέσης των δημόσιων κτηρίων και της πόλης γενικότερα με το νερό.

Οι εναλλαγές προγραμμάτων κατά μήκος της κοίτης του Ιλισού αποτελούν βασικό στοιχείο της πρότασης, που βασίζεται στην ιδιότητα του χειμάρρου να επηρεάζει και να "μπλέκει" τις διαφορετικές ζώνες κατά μήκος της κοίτης του (νερό, χλωρίδα, πανίδα). Σε μια προσέγγιση του Ιλισού ως στοιχείου κάλυψης των σύγχρονων αναγκών της πόλης, εναλλάσσουμε τα βασικά του προγράμματα ανάλογα με την χρήση που υπαγορεύουν οι ανάγκες του αστικού χώρου. Επιλέγουμε τη χρήση "σκληρών" δαπέδων κοντά στις αστικές χρήσεις, "μαλακών" στις πιο ήπιες ζώνες, ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων στα σημεία που θέλουμε να ενώνονται κοκ.

Ποιότητες χώρων που δημιουργούνται κατά μήκος της κύριας κοίτης:



Τέλος, μας απασχόλησαν οι μεταβολές της στάθμης του νερού (βασικό στοιχείο του χειμάρρου), τις οποίες μελετήσαμε κυρίως στις δύο πλατείες. Οι διαφορετικές στάθμες δημιουργούν ένα σταδιακό ¨βύθισμα¨ των πλατειών, όσο αυξάνεται η ροή, αλλάζοντας τον χαρακτήρα τους στο χρόνο και στο χώρο.

Πλατεία εμπρός από το Ωδείο Αθηνών:




Πλατεία στην οδό Ριζάρη:



Αποψη της πλατείας επί της οδού Ριζάρη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές:


Ομάδα σπουδαστών: Μάνος Γωγούλης, Δήμητρα Καλασούντα, Πέτρος Μπόσκος, Μάριος Μπότης, Μαρία Πανέτα, Λουκάς Σπάθης, Μαρίνα Συμεωνίδου.

2 comments:

deltArCHI said...

Συγχαρητήρια σε όλους σας και καλές διακοπές!

Giorgio said...

Τα θερμότερα συγχαρητήρια μου στην ομάδα που προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία στην αθήνα και να εξασφαλίσει μια ανώτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της Αθήνας.Σαν άχρηστοι που είμαστε πήγαμε και καταστρέψαμε το ποτάμι που τόσο ωραία διέσχιζε την Αθήνα...Μακάρι κάποτε να υλοποιηθούν τα σχέδια σας...Καλή συνέχεια!