Friday, November 17, 2006

Εφήμερα Όρια 5
















Κατοικίες:

1. Κάθε κατοικία καταλαμβάνει την επιφάνεια μισού ορόφου [12x6μ μείον την επιφάνεια της κατακόρυφης κίνησης] και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο με περιοχή ύπνου, έπιπλο προετοιμασίας φαγητού και υγιεινής [ντους, νιπτήρας και wc], περιοχή ξεκούρασης και μπαλκόνι [6x6μ] που κοιτάζει την αττική οδό.

2. Κάθε ένα από τα δύο ασανσέρ που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στις κατοικίες ξεκινά από την πλατφόρμα [στάθμη +6,00] και καταλήγει κατευθείαν σε μία από τις δύο κατοικίες του ορόφου.

3. Κάθε ένα από τα δύο μεγαλύτερα σε μέγεθος ασανσέρ που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στα προγράμματα κατανάλωσης ξεκινά από την πλατφόρμα [στάθμη +6,00] και διατρυπά, στη διάρκεια της κατακόρυφης κίνησής του, τη μία από τις δύο κατοικίες κάθε ορόφου .

4. Τα ασανσέρ ορίζονται από ημιδιαφανείς γυάλινες επιφάνειες που επιτρέπουν την ασαφή οπτική συνύπαρξη κατοίκων και καταναλωτών. Η εσωστρεφής οπτική σχέση ανάμεσα στον επισκέπτη/καταναλωτή και τον κάτοικο συμπληρώνεται από την εξωστρεφή οπτική σχέση τους με τη συνεχή ροή των αυτοκινούμενων περαστικών της αττικής οδού και την ηρεμία του μεσόγειου τοπίου [και, πέρα, στον ορίζοντα, της θάλασσας].

5. Τα Εφήμερα Όρια υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός νέου τύπου κατοικίας για τον κάτοικο της σύγχρονης πόλης που δεν αναζητά μια μόνιμη κατοικία παρά ένα χώρο εφήμερης κατοίκησης, μια βάση. Η κατοικία είναι τώρα πιο ανοικτή [έκθετη;] τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό της.

3 comments:

Anonymous said...

wow nice blog nice project,tha sas parakolouthw :)

Anonymous said...

γιατι μια εφήμερη κατοικία πρέπει να είναι πιό έκθετη; αυτό είναι κάτι καλό; και άν ναι με ποιό τρόπο έναι καλό...για όποιον την κατοικεί

doxiadis+ said...

Γιάννη, έχουμε την αίσθηση ότι η κατοικία είναι ανοιχτή οπτικά, και μας αρέσουν πολύ τα τεράστια μπαλκόνια που την ανοίγουν προς το τοπίο. Όμως μας φαίνεται ότι η οπτική σχέση είναι απλώς βουαγεριστική, χωρίς να επιτρέπει πραγματική επαφή, κουβέντα κλπ. Επίσης, ποια είναι η θέση σου για το τοπίο πέρα από τις τεράστιες βεράντες; Τελικά θα βλέπω ελαιώνες και αεροδρόμια ή μια θάλασσα από πολυκατοικίες και την πλάτη του απέναντι κτιρίου; Γιατί και τα μπαλκόνια των παλιών πολυκατοικιών της Αθήνας καλά ήταν, με την προϋπόθεση ότι ο απέναντι θα δεχόταν να παραμείνει ως ωραία θέα και να μην γίνει και αυτός πολυκατοικία. Η τυπολογία που προτείνεις θέτει πολύ έντονα το ερώτημα του τι υπάρχει πέρα από την τεράστια βεράντα.