Saturday, November 25, 2006

Global Warming: Uncertain Environments

Το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη βρίσκεται στην καρδιά του διαλόγου για το περιβάλλον. Η οικολογία, με διαφορετικές εκφάνσεις, αναλαμβάνει σήμερα κεντρικό ρόλο στην αρχιτεκτονική πρακτική (sustainable development, landscape architecture, emergency architecture, bio-architecture).
Σε αυτό το entry συλλέξαμε πληροφορίες, έρευνες και σενάρια για τις κλιματολογικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα. Αναζητήσαμε την επιστημονική βάση των δεδομένων που διατίθενται, τους φορείς που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά και τις διασυνδέσεις μεταξύ τους.
Δημοσιεύουμε κάποια αποσπάσματα των όσων μελετήσαμε. Ολόκληρο το κείμενο παραπέμπει σε διαφορετικές πηγές- στάσεις στην εξερεύνησή μας (link). Η περιήγηση στις διαφορετικές ιστοσελίδες, έγγραφα και δημοσιεύσεις συγκροτεί μια εικόνα της πολυπλοκότητας των φαινομένων και της έλλειψης
ολοκληρωμένων απαντήσεων ως προς το μέλλον.




Η μέση θερμοκρασία στη Ευρώπη έχει ανέβει κατά 0,95 ° C τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ν'ανέβει κατά 2-6 ° C αυτό τον αιώνα.

Το φυσικό περιβάλλον όπως το γνωρίζουμε σήμερα σίγουρα θ'αλλάξει.

Η Ευρώπη ζει μια πρωτόγνωρη αύξηση πλημμυρών τα τελευταία χρόνια.
[238 επεισόδια στην περίοδο 1975- 2001, 15 σοβαρά επεισόδια μόνο το 2002]

Παρατηρείται δραστική αύξηση καυσώνων και δασικών
πυρκαγιών.

Οι συνθήκες αυτές αρχίζουν να καθιστούν κάποιες περιοχές μη κατοικήσιμες.


Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις ότι το 1/3 της γης θα είναι έρημος μέχρι το 2100. (δελτίο 20/10/2006)

Έρευνες αναφέρουν μια τάση κίνησης των κλιμάτων από τον ισημερινό προς τους πόλους.
Κάποια είδη ζωικών και φυτικών οργανισμών στην Ευρώπη ήδη μετοικούν χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα.


Μπορούμε να αναμένουμε το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας να εμφανίσει στα επόμενα χρόνια τροπικά χαρακτηριστικά [αύξηση θερμοκρασίας, βροχοπτώσεων, ξηρασία, απότομες διακυμάνσεις και κλιματική αστάθεια].



Όσον αφορά το μικροκλίμα της Αθήνας και του λεκανοπεδίου της Αττικής, η ιδιαιτερότητα του οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το φαινόμενο στο οποίο η θερμοκρασία που απορροφάται από τα κτήρια, τους δρόμους και τις άλλες κατασκευές μιας περιοχής στη διάρκεια της ημέρας επανεκπέμπεται το βράδυ δημιουργώντας υψηλές θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της αστικής και της γειτονικής αγροτικής περιοχής.
Για την περίπτωση της Αθήνας, αυτές
υπολογίζονται στους 8 - 12° C.


Μικρές αλλαγές στο μέσο κλίμα όσο και στη μεταβλητότητα μπορούν να προκαλέσουν σχετικά μεγάλες αλλαγές στη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρότι τα οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα, τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως η πεποίθηση ότι από ένα σημείο (critical point) και μετά μπορεί να υποστούν απροσδόκητες μεταλλάξεις στη δομή τους.

Όλα τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων για τις αλλαγές σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζονται από εξαιρετική αβεβαιότητα.




Πώς λοιπόν μπορούμε λοιπόν να διατυπώσουμε προτάσεις για το πράσινο στην Αθήνα με δεδομένους τους παράγοντες της αστάθειας και της αβεβαιότητας; Με ποιους τρόπους μπορούμε να τους μετατρέψουμε σε εργαλεία είτε ανάλυσης και κριτικής σκέψης (προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο στην ανάγνωσή μας της κατάστασης) είτε ακόμα περισσότερο σε εργαλεία σύνθεσης και παραγωγής ιδεών;

Απέναντι στην τάση για καταστροφολογία αντιτάσσουμε μια οπτική του πρασίνου σαν ανακουφιστικό παράγοντα σε προβλήματα τοπικής εμβέλειας όπως πλημμύρες, ξηρασία και καύσωνες. Σκοπεύουμε να διερευνήσουμε σενάρια πάνω σε επερχόμενες ή ήδη παρούσες κλιματολογικές ακρότητες ως ένα τρόπο ν'απελευθερώσουμε τη σκέψη μας και ν'αναζητήσουμε ιδέες στις οποίες το πράσινο έχει ενεργό ρόλο.






7 comments:

Andreas Angelidakis said...

Πολυ ενδιαφερουσα τροπη της μελετης και νομιζω οτι αναποφευκτα η συζητηση για το πρασινο θα οδηγησει σε πιο εξειδικευμενα θεματα. Μια τροπη ειναι σιγουρα η οικολογικη συνειδηση του Ελληνα (δεν εχει) και ενα παρεμφερες θεμα ειναι το τεραστιο προβλημα των σκουπιδιων και της πολυ κακης διαχειρησης τους. Νομιζω καπου ειχα διαβασει οτι μεχρι και στη Γερμανια εχουμε εξαγει σκουπιδια γιατι δε μπορουσαμε να καψουμε αλλα. Γενικα εχουν ξοδευτει τεραστια ποσα σε επιμορφωτικα σεμιναρια για garbage treatment facities (ουτε μου ερχεται ο ελληνικος ορος -γιατι αραγε?).

Anonymous said...

o ellinas einai asiniditos genika.
kai me ta oikologika themata.
etsi einai aftos o laos.
den xreiazete na anatreksoume stin neoteri elliniki gia na katalavoume giati.
skoupidia eksagoume kapou sigoura stin afriki.
stin elvetia ta skoupidia petiountai se eidikes sakoules pou tis parexei o dimos enanti kapiou posou. etsi oloi elvetoi einai kata kapoio tropo anagasmenoi na kanoun minimize ton okgo twn skoupidiwn tous. nomizw oti einai thema paidias, andrea, kai oti san laos den eimaste stratiotakia (efsiniditoi?) opws oi germanoi kai oi elvetoi.

Daphne said...

gosΕγκαταστάσεις διαχείρησης αποβλήτων Ανδρέα! Ή στην περίπτωση της Ελλάδας..χώροι διάθεσης...Χ(Υ)ΤΑ, το Υγειονομικής σε παρένθεση για ευνόητους λόγους.

DECA: άλλες χρήσιμες πηγές πληροφοριών, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής είναι:
www.ipcc.ch
www.unfccc.int
και για κλιματολογικά δεδομένα
http://www.cru.uea.ac.uk/
for more κοιτάξτε τα links στο blog μου

Mave said...

Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων ή απορριμάτων είναι διαφορετικές από τους Χώρους (Υγειονομικής) Ταφής Απορριμάτων αλλά και απο τις χωματερές. Θεωρητικά μιλώντας ένας ΧΥΤΑ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον ή τελος πάντων το επιβαρύνει ελάχιστα. Η Διαχείρση αποβλήτων βάζει ίσως μέσα σε όλη τη διαδικασία και την ανακυκλωση -απορριμάτων, κάτι που οι περισσότεροι δήμοι στην ελλάδα δεν εφαρμόζουν. Για ό,τι αφορά την έλλειψη παιδείας του έλληνα : σε όσους δήμους υπάρχει ανακύκλωση οι κάδοι χρησιμοποιούνται και μάλλιστα συχνά. Build it and they will come.

Για τις αστικές θερμονησίδες, και τη λυση στο πρόβλημα: Μονώστε όλα τα κτίρια. Μεγάλο τμήμα του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα είναι χωρίς θερμομόνωση, με αποτέλεσμα το οπλισμένο σκυρόδεμα να λειτουργεί σαν συλλεκτήριο σώμα θερμότητας, την οποία στη διάρκεια της νύκτας την εκπέμπει πάλι πίσω...

Daphne said...

η επεξεργασία των αποβλήτων (δηλ. διαλογή, καύση, πυρόλυση κλπ) κανονικά λαμβάνει χώρα πριν από την διάθεση σε έναν ΧΥΤΑ - οπότε ναι θεωρητικά ένας ΧΥΤΑ δεν επιβαρύνει, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα γίνονται αλλιώς (εξού και το (Υ) άρα χωματερή)- δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα στην οποία γίνεται ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμάτων/λυμάτων (ειδικά των αστικών - ΑΣΑ). Να φανταστείτε πως ο Σουφλιάς (ΥΠΕΧΩΔΕ) έχει ερωτηθεί από τον βουλευτή Κ.Γείτονα από τον Ιανουάριο 2006 τα εξής
1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο.
2. Ποιες είναι οι «οριστικές» αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την διάθεση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας.
3. Ποια είναι η πορεία των δημοπρατήσεων για τα έργα των νέων ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο ξήρανσης της λάσπης στην Ψυττάλεια.
και ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση - ούτε έχει ανακοινωθεί προγραμματισμός...
Μιας και αναφέρθηκε και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τονιστεί επίσης πως και ο φορέας διαχείρησης του ΧΥΤΑ Α.Λιοσίων, ο ΕΣΔΚΝΑ, δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του.

decaARCHITECTURE said...

Εκτός από τους δήμους και την κυβέρνηση και η αρχιτεκτονική έχει προσπαθήσει κατά καιρούς να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα όπως αυτό της ανακύκλωσης.
http://www.new-territories.com/welostit.htm
link για ενα project που συνδυάζει την ανακύκλωση γυαλιού από τους πολίτες με την ιδέα ενός κτιρίου που εξελίσσεται διαρκώς. (δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί όμως)

Christmas Decorators Paradise said...

Awesome blog you have heree