Wednesday, November 15, 2006

Σημείο Αναφοράς 2: Porkypine effect ( Το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου)













Η πολυπολιτισμική Αθήνα δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα, χωρίς να προλάβει να αφομιωθεί ως φαινόμενο. Οι μετανάστες που ήρθαν από όλες τις περιοχές του κόσμου πασχίζουν να συνυπάρξουν σε μια ξενοφοβική Αθήνα.
Η περιοχή που η ύπαρξη πλήθους μεταναστών από διαφορετικές χώρες οδηγείται στην κρυφή διαμόρφωση ghetto είναι η περιοχή κάτω από τη Βαρβάκειο αγορά. Οι δρόμοι Μενάνδρου και Σοφοκλέους δείχνουν να έχουν τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή πληθυσμού που κορυφώνεται στη διαστάυρωση των δύο δρόμων. Εκεί με τη συνύπαρξη άλλων γηγενών περιθωριοποιημένων ομάδων όπως τοξικομανών και τσιγγάνων δημουργείται μία Αθήνα εξαιρετικά διαφορετική. Μια Αθήνα τριτοκοσμική όπως χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων που τη διασχίζει , αλλά μια γειτονιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου αναφέρεται στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα. Αυτό λογικά λειτουργεί αμφίδρομα. Η ανοχή απέναντι στις ιδιαιτερότητες των μειονοτήτων είναι κύριο στοιχείο της δημοκρατίας.

Η θρησκεία είναι μια βασική πηγή εντάσεων, αντιπαραθέσεων μεταξύ των ανθρώπων και ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της κουλτούρας.

Το σημείο αναφοράς 2 αναφέρεται στο οικόπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση Μενάνδρου και Σοφοκλέους και έχει ως πρόγραμμά του την αναζήτηση ενός σύγχρονου "τοτέμ" ναού όλων των θρησκειών.
Το project περιλαμβάνει μια κατασκευή στεγάστρου που προστατεύει όλες τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων αυτών σε ένα δημόσιο ισόγειο χώρο. Το στέγαστρο είναι επιθετικό δημιουργεί αντίθεση και εντάσεις στο γύρω περιβάλλον του και λειτουργεί ως τοπόσημο , χώρος ανοχής και όχι "οίκος ανοχής" για τη διαφορετικότητα.

10 comments:

Anonymous said...

ki allo bijoux? den eimai sigouros telika ti einai pio xrhsimo: mia eikona h ena diagramma? oi eikones exoun kamia fora den dinoun th dunatothta kritikhs, e3antlountai sto "mou aresei/de mou arsei". apo thn allh ki ena diagramma periexei apeikoniseis pou den einai ka8olou pio random apo ena bizoudaki... nomizw pws an sunexisete na paragete bijoux 8e exei endiaferon auta na paroun th morfh mikrou dhmopshfismatos, "nai mou aresei" h "oxi den mou aresei". nomizw tairiazei ganti sto 8ema pou diapragmateueste, th dhmokratia. ena endiaferon hubrid arxitektonikhs kai politikhs, summetoxikhs arxitektonikhs, arxitektonikhs dhmagwgias/uposxeseologias! proswpika to briskw ligo sublime auto to bijoux =]

Anonymous said...

ena polithriskeutiko 'totem' me agathia gia na prostateuei kai na prostateuetai apo tous eksoterikous kindinous...
that's the porkypine effect!
kai akougetai poli endiaferon!

Anonymous said...

Τυχαία κοιτώντας το website σας παρατήρησα οτι το γραφείο σας βρίσκεται σε αυτήν την άθλια τριτοκοσμική περιοχή που περιγράφετε; Είναι αυτό βίτσιο, ή το επιλέξατε ώστε να συμβάλετε στην βελτίωσή του; Δεν περνάω πολύ συχνά αλλά όλο και χειρετερευει αυτή η περιοχή.
Ίσως όμως χρειάζεται μια τέτοια περιοχή ώστε να μαζευονται εκεί όλα τα "σκουπίδια" της κοινωνίας και να μην επιβαρύνουν τις υπόλοιπες περιοχές. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά από την στιγμή που δεν μπορείς να λύσεις τα θέματα των ναρκομανών κτλ, τουλάχιστον να τους συγκεντρώσεις όλους μαζί.

Anonymous said...

polu bourgeois sas briskw tsk tsk tsk...

Anonymous said...

Δεν είσαι ρατσιστής; Μήπως πρέπει να σκεφτείς λίγο τι είσαι;

Stavros Martinos said...

mitrolis!!
gyrises!
steile mou mail, 8a h8ela poly na se dw!
(eimai strato twra, sto pentagwno)

PS-To totem sas den mou aresei.

Anonymous said...

pou eisai palio seira? na grafeis sto blog pio suxna twra pou (elpizw pws) exeis xrono na skotwseis. kalo kouragio, kai prospa8hse na to diaskedaseis...

Anonymous said...

Επιγραμματικά
Πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα του σκαντζόχοιρου
Και ως αναφορά και ως εικονοποίηση
Ωστόσο το στοιχείο του τοτέμ ενώ συνθετικά δένει δυναμικά με το στέγαστρο,
αλλά και παραπέμπει γενικά σε κάτι το ουράνιο, εισάγει μια σαφή κατάταξη.
Είναι δύσκολο να συνδυάσει κανείς την έννοια της ισότητας (όπως εκφράζεται με τον ισόγειο χώρο) με το κατακόρυφο στοιχειό (πάντα με την έννοια της οριοθέτησης από το κοντάρι της σημαίας, τον πύργο κτλ)
Ειδικά με το τοτέμ υπάρχει και η έκφραση "low man on the totem pole" ενδεικτική του στοιχείου της κατάταξης που βάζει το τοτέμ….

Stavros Martinos said...

re/ anonymous:

Tο Μεταξουργείο εκτός από άθλιο, γκέτο ή όπως αλλιώς θέλεις πες το, αυτόν τον καιρό επίσης είναι πολύ hip (τα τελευταία 2 χρόνια για την ακρίβεια, απλά από φέτος άρχισε να γίνεται το μεγάλο μπούγιο). Δεν είναι μόνο για τα σκουπίδια της κοινωνίας που λες. Τραβάει και το hip crowd (είθισται το hip crowd να μαζεύεται πάντα σε περιοχές με φτηνά ενοίκια). Για μένα είναι η πιο βίαιη ομάδα που κατοικεί ("νομαδικά", έστω) εκεί, πιο βίαιη και από τους όποιους ρατσιστές. Σαν να βάζεις σκατζόχοιρο με τα αγκαθάκια του να παλέψει με μπουλντόζα.

Anonymous said...

Δεν είναι ρατσιστής....εκείνοι είναι μαύροι!