Monday, October 16, 2006

Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλιππίδης: Therapeutic architecture - Ο νέος Λυκαβηττός

Απέναντι από τις παραπάνω φωτογραφίες που πιστοποιούν τη σημερινή κατάσταση στον Λυκαβηττό, θα μας ενδιέφερε μια επέμβαση που θα καταλαμβάνει την αμήχανη περιοχή πίσω από τον ναό του Αγ. Γεωργίου, μια έκταση που περιλαμβάνει και μια κυκλική δεξαμενή νερού. Μια αρχιτεκτονική που να συνδυάζεται με τον βράχο αλλά την ίδια στιγμή να ξεχωρίζει από αυτόν –εγκοπές να επιτρέπουν φυγές προς τη θέα και τη ίδια στιγμή διατηρούν τη μνήμη από τα λατομεία που υπήρχαν στην περιοχή.

7 comments:

Anonymous said...

πως καταφέρνουν κάποιοι αρχιτέκτονες με τα λόγια τους και τα μελλοντικά σχέδιά τους να πείθουν τον αναγνώστη/παρατηρητή για το τι μέλλει γενέσθαι και τελικά το αντικείμενο κατασκευής τους να αγγίζει συνήθως τα όρια της αθλιότητας?
σε ποιά κοινωνία και κάτω απο τι οικονομικοπολιτικοκοινωνικα κριτήρια αναφέρεστε? ποιό λυκαβηττό? και τελος, THERAPEUTIC ARCHITECTURE?????
θεραπεία τινος?με τι μέσο?την αρχιτεκτονική?ποιά αρχιτεκτονική, αυτή που αντέχουν μόνο όσοι κάθονται και λιάζονται (ή λούονται)?

Anonymous said...

Μάλλον αυτοί που πλένονται.

Anonymous said...

Diafono me tous parapano,
poly kalo to project
"Spas' to Lykavhtto". Dinei dynatothtes ektonoshs...

Andreas Angelidakis said...

Einai xaraktiristiko oti o eleytheros/ prasinos xwros sthn Athina den einai kai poly dhmofilis, px lycabitos, metz, filopapou klp. Ama skefteis poso kosmo exei h athina k poso kosmo synantas ekei, einai sxedon axrhstoi xwroi giati fainete oti o Athinaios den poly endoaferetai h den kserei na xrhsimopoiei dhmosio xwro pou den einai paralia k den exei mezedakia, mpouzoukakia k frapedakia. Opote vriskw poly endiaferon to na kaneis restart ton lycavito me tetoioy eidous epemvasi, arkei na exei ena dhmosio xaraktira. Oson afora ta sxolia peri "astwn" laou k kolonakiou, nomizw oti opoios exei paei vrady kalokairiou sto parkin tou lycabitou to exei kseperasei to komplex giati einai apo ta pio eteroklhta koinonikopolitika crowd pou mporeis na vreis mazemena se ena shmeio na kyttane thn polh, opote relax kai enjoy the view.

Anonymous said...

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ονομάζομαι Στέλλα Αντωνίου και είμαι αρχιτέκτων που ζω και εργάζομαι στα Χανιά.
Αναφέρω το όνομά μου γιατί θέλω να είμαι δίκαιη.
Θεωρώ την προσπάθεια σας διαφημιστική εκστρατεία των γραφείων σας με βιτρίνα το διάλογο.
Ανοίξατε μια ενότητα αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύ καλή αλλά εσείς στην ουσία ψάχνετε κοινό και οπαδούς.
Πλασάρετε τα έργα σας , τις σκέψεις σας και διεκδικείτε τι??
Κάποιος ή κάποια συνάδελφος κάπου αναφέρει ότι athens 9 ….ξαδέρφια των New York 5 και μάλλον δεν έχει άδικο.
Η κίνηση αυτή (για όσους γνωρίζουν ή έχουν σπουδάσει στην Αμερική) δεν αποτελεί παρά μια αντιγραφή κάποιων αρχιτεκτόνων στην Αμερική (USA) που έκαναν το ίδιο στο παρελθόν.
Αυτό δεν είναι κακό …… αλλά να γίνει έντιμα και σωστά.
Μπορεί πολλοί από εμάς να ζούμε στην επαρχεία και να μην έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να είμαστε τίμιοι έστω και με μικρές αδειούλες.
Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη από εσάς και τους αναγνώστες του site σας , αλλά νομίζω ότι οι σκέψεις μου είναι σωστές και για το λόγο αυτό γράφω το όνομά μου και το email μου.
Θα παρακαλέσω πολύ να αποσυρθούν τα έργα ,τα τηλέφωνα και ότι άλλο διαφημιστικό και των 9 , ώστε να μπούμε σε αυτό το διάλογο ισότιμα.

Ευχαριστώ πολύ
Στέλλα Αντωνίου
lowuhf@hotmail.com

Anonymous said...

Symfonoi me ton angelidakis oti o lykavittos den anhkei stous kolonakiotes kai tous astous. To spa omos... mas doulevete? Dhladh meta to kykloforiako, to prasino kai thn anaptyxi ton athinon pistevete oti me to spa borei kaneis na anoixei sovaro dialogo gia to dhmosio xoro? ase pou den eida kamia nyksi se frapedes, mezedakia i synanthseis sto parking (pragma pou ontos tha eixe poly perissotero endiaferon)

Anonymous said...

Φίλε andreas angelidakis διαφωνώ πλήρως με το επιχείρημα σου και εξηγώ γιατί. Το ότι ο Έλληνας έχει 1002 ελαττώματα, σημαίνει ότι θα πάμε κι εμείς με τα νερά του???? Αυτή είναι καταστροφική άποψη. Επειδή ο Έλληνας θέλει να πίνει το φραπέ του και επειδή πηγαίνει ακόμα και στο περίπτερο με το αυτοκίνητο του, σημαίνει ότι θα του ικανοποιήσουμε αυτές τις επιθυμίες του? Η απάντηση μου είναι ΟΧΙ.
Άσε και το άλλο. Το spa θα βελτιώσει τη κατάσταση στο Λυκαβηττό? Το μόνο που θα φέρει είναι ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση (αφού το θέατρο λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες και εποχές του χρόνου) και πιθανώς θα ανοίξει το δρόμο για την επέκταση των εγκαταστάσεων με την προσθήκη εμπορικών χρήσεων και κανένα multiplex σινεμαδάκι.
Σου θυμίζω και μια θεωρεία του F.L.Wright που έρχεται σε σύγκρουση με το συγκεκριμένο project. Ο Wright σε κάθε project εντόπιζε το πιο αξιόλογο τμήμα του οικοπέδου, και αυτό το τμήμα το άφηνε πάντα κενό. Σκεφτείται λοιπόν ότι το οικόπεδο μας είναι η Αθήνα και το αξιόλογο κομμάτι της ο Λυκαβηττός, κι εσείς αποφασίζετε να χτίσετε εκεί......που να σας πάρει..........!!!!!!!!!