Wednesday, October 18, 2006

confetti pattern

Συνήθως οι μελέτες δημοσιεύονται αφού ολοκληρωθούν. Μέσα από το Athens Update Blog ξεκινάμε μία ιδιαίτερη διαδικασία: Δημοσιέυουμε την πορεία της αναζήτησής μας χωρίς να έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα ή προτάσεις. Βρισκόμαστε λοιπόν εκτεθειμένοι στη δημόσια κρίση ενώ οι σκέψεις μας βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Η συνθήκη αυτή μας προκαλεί συγχρόνως αισθήματα ανασφάλειας και δημιουργικής περιπέτειας. Αρχικά θα εξερευνήσουμε το μητροπολιτικό τοπίο των Αθηνών, αναλύοντας τις παρούσες συνθήκες έτσι ώστε να ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους θεώρησης και υποβόσκουσες προοπτικές εξέλιξης των χώρων πρασίνου της πόλης.

Η έρευνα του Γ. Ντούρου καταλήγει στο ότι η Αθήνα έχει χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ένα αίσθημα που μοιράζονται και οι πολίτες της. Τι είναι όμως πράσινο; Με ποια κριτήρια καταμετρείται; Θα ξεκινήσουμε μελετώντας την μητρόπολη των Αθηνών από ψηλά.


- Μήπως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την απουσία πρασίνου στην Αθήνα;
- Μήπως πρόκειται για μια κοινή ατίληψη που οφείλεται στην « κονιορτοποίηση» και διασπορά του πρασίνου;




- Τι είδους μηχανισμούς παραγωγής, οργάνωσης, επέμβασης μπορεί να εντοπίσει κανείς μέσα στο "confetti pattern" των χώρων πρασίνου της Αθήνας;
- Πόσο πράσινο έχουμε; Πόσο χρειαζόμαστε; Και πώς θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε;



8 comments:

Anonymous said...

To pate poly oraia, arista deca!!

Mave said...

ektos apo to teleutaio video, olo to post htan mia xara. Alla to video to skotose!!!Den htan ligo...asxeto?

sasquatch said...

den tha elega asheto, katholou. poly endiaferon concept. Kotaxte kai tin antistoixi analysi sto vivlio Isopolis gia tin Athina. To mono provlima einai oti ola afta ta konfetia einai "prasino" kat'onoma, merikes fores oute kan. Anamenoume ti syneheia

Anonymous said...

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ονομάζομαι Στέλλα Αντωνίου και είμαι αρχιτέκτων που ζω και εργάζομαι στα Χανιά.
Αναφέρω το όνομά μου γιατί θέλω να είμαι δίκαιη.
Θεωρώ την προσπάθεια σας διαφημιστική εκστρατεία των γραφείων σας με βιτρίνα το διάλογο.
Ανοίξατε μια ενότητα αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύ καλή αλλά εσείς στην ουσία ψάχνετε κοινό και οπαδούς.
Πλασάρετε τα έργα σας , τις σκέψεις σας και διεκδικείτε τι??
Κάποιος ή κάποια συνάδελφος κάπου αναφέρει ότι athens 9 ….ξαδέρφια των New York 5 και μάλλον δεν έχει άδικο.
Η κίνηση αυτή (για όσους γνωρίζουν ή έχουν σπουδάσει στην Αμερική) δεν αποτελεί παρά μια αντιγραφή κάποιων αρχιτεκτόνων στην Αμερική (USA) που έκαναν το ίδιο στο παρελθόν.
Αυτό δεν είναι κακό …… αλλά να γίνει έντιμα και σωστά.
Μπορεί πολλοί από εμάς να ζούμε στην επαρχεία και να μην έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να είμαστε τίμιοι έστω και με μικρές αδειούλες.
Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη από εσάς και τους αναγνώστες του site σας , αλλά νομίζω ότι οι σκέψεις μου είναι σωστές και για το λόγο αυτό γράφω το όνομά μου και το email μου.
Θα παρακαλέσω πολύ να αποσυρθούν τα έργα ,τα τηλέφωνα και ότι άλλο διαφημιστικό και των 9 , ώστε να μπούμε σε αυτό το διάλογο ισότιμα.

Ευχαριστώ πολύ
Στέλλα Αντωνίου
lowuhf@hotmail.com

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος said...

το κομπλεξαρισμενο σχολιο:
κατ ελαχιστον μια υποσημειωση για τα βουνα, δεν ειναι πρασινα αυτα?
κι ας μας χαλανε το χαρτη αν τα βαψουμε σαν τους λοφους...
ωραιο παντως,μ αρεσουνε τα κονφετια πρασινα, ακομα και κατονομα.

Anonymous said...

prasino fainetai na yparxei.
dimosios xwros, den fainetai na yparxei.
mporoume na doume posi karekla kai posos frapes paizei stin athina?

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος said...

α εδω θα τα χαλασουμε λουκα βrazi, και κριμα γιατι το ονομα σου ειναι τοσο συνωνυμο του βραζίλ, που ναι ο προσανατολισμος μου,
οι φραπεδοκαρεκλες ειναι ο μονος δημοσιος χωρος που μας εχει απομεινει, χωρος ως πρακτικτη εννοω,ως δυνατοτητα τυχαιας συναντησης με τον οποιοδηποτε, γιατι αλλιως το ελληνικο κομπλεξ δε θα βγαινε ποτε σε ανοιχτο χωρο, θα τον αφηνε για τους μεταναστες, ισως να ψαξουμε τι εγινε και ενω μεχρι τους γονεις μας υπηρχε η πρακτικη του βγαινω στην εξοχη στο πράσινο,χυμα, μετα χαθηκε;
παντως μονο να ριξουμε μια ματια τα τελευταια χρονια στην αθηνα, εχει πολυ αυξανομενη ζωη στα πρασινα της, παλι ισως ξεκινα απ αυτους τους ξενους....

Anonymous said...

epese sta xeria mou ena poli wraio vivlio. legete "ai athinai" tou biri, apo tis ekdoseis melissa.
exei oli tin ekseliksi twn athinwn apo to 1840 mexri to 60. you better check it out guys! if u dont allready know it, cause it's a classic!