Saturday, October 07, 2006

klmf architects: H δημοκρατία της πόλης


Πρόθεσή μας είναι να μιλήσουμε για τη δημοκρατία της πόλης. Δύσκολο εγχείρημα όταν μιλάμε για την κοιτίδα της δημοκρατίας, την Αθήνα. Εικάζουμε ότι ακολουθώντας αυτή την πορεία μπορούμε να βρούμε κάτι ανατρεπτικό , κάτι που έχει να κάνει όχι μόνο με τη μορφή της πόλης , αλλά και με τη κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών. Στο ταξίδι μας αυτό θεωρούμε ότι η έννοια πολίτης θα μας επηρεάσει πολύ. Θα ακολουθήσουμε τους δρόμους της ουτοπίας, της αναρχίας και του χάους για να αντιληφθούμε στην πράξη την έννοια της δημοκρατίας στην πόλη.
Θα οδηγηθούμε στην αθέατη πλευρά της Αθήνας στις πίσω όψεις, στα κρυφά μονοπάτια και στις εφήμερες συναλλαγές και σκέψεις. Σημαντικά για μας θα είναι τα τυχαία, τα αυθαίρετα, τα αποσπασματικά στοιχεία, τα παράνομα , τα «άσχημα».
Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην αρχιτεκτονική αυτό είναι το μότο μας , θα το υπερασπιστούμε για να αιφνιδιάσουμε, ανακαλύπτοντας την άγνωστη προσωπική ομορφιά της Αθήνας. Ομορφιά ιδιαίτερη, πρωτότυπη που έχει βγει από την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ανάγκες των πολιτών της.
Η έννοια της δημοκρατίας θα μας προσφέρει τον πλούτο ενός νέου στοιχείου στη ζωή της πόλης την πολυπολιτισμικότητα.
Αφορμή και αιτία όλα αυτά – αποτέλεσμα είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε, ίσως ένα κτίριο – μνημείο για την δημοκρατία , ίσως πολλά μη κτίρια που φέρνουν στην επιφάνεια την έννοια αυτή.
Είναι η Αθήνα μια δημοκρατική πόλη; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε άμεσα, σε αυτό όμως το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε το Μάιο του 2007.

No comments: