Tuesday, October 24, 2006

Εφήμερα Όρια 3




Ας επιχειρήσω να επαναδιατυπώσω τις βασικές αρχές-παραδοχές-ερωτήματα των Εφήμερων Ορίων:

1. Αφετηρία για την πρόταση αποτέλεσε η μετα-ολυμπιακή διάχυση της Αθήνας στην πεδιάδα των Μεσογείων.

2. Η διάχυση αυτή γίνεται με βάση τα δίκτυα (αττική οδό, προαστιακός-μετρό, αεροδρόμιο) και όχι με την επ’ αόριστον επανάληψη με διαφοροποιήσεις της αστικής μονάδας της πολυκατοικίας. Εδώ, δηλαδή, για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Αθήνα το μοντέλο παραγωγής της πόλης ανατρέπεται και η πολεοδομία προηγείται της εξάπλωσης της πόλης.

3. Η διάχυση στα Μεσόγεια επιτρέπει νέες ελευθερίες που το λεκανοπέδιο [λόγω της παρουσίας ιστορικών τοποσήμων] δεν προσέφερε: μεγάλο ύψος και απρόβλεπτο προγραμματικό συνδυασμό [που έχει πάλι σχέση με δίκτυα και την αυξημένη κινητικότητα που αυτά προσφέρουν].

4. Τα λίγα ψηλά κτίρια στην Αθήνα αποτέλεσαν πάντα χρονικά τοπόσημα, κατέγραψαν τα εκάστοτε όρια του κεντρικού αστικού σχηματισμού σε μια συνεχή πορεία απομάκρυνσης από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Ξενοδοχείο Hilton, Πύργος Αθηνών, Πύργος President, Πύργος Απόλλων, Πύργος Αttrina, Πύργος ΟΤΕ.

5. Τα Εφήμερα Όρια καταγράφουν-προσδιορίζουν τα όρια της νέας πόλης, της μετα-ολυμπιακής Αθήνας στο δρόμο προς τη θάλασσα.

6. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα Εφήμερα Όρια αποτελούν προσωρινά όρια της πόλης: όταν, στη συνέχεια, ο αστικός ιστός θα εξαπλωθεί και άλλο, θα τα ενσωματώσει.

7. Τα Εφήμερα Όρια επιχειρούν να διερευνήσουν τη σχέση του κτιρίου με τον αυτοκινητόδρομο.

8. Τα εφήμερα Όρια επιχειρούν να διερευνήσουν τη συνύπαρξη της κατοικίας με τα προγράμματα κατανάλωσης: πως είναι να ζεις μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, να πηγαίνεις σπίτι σου μέσα από το lobby ενός cineplex;

9. Τα Εφήμερα Όρια επιχειρούν να διερευνήσουν τις καταστάσεις που η διαφάνεια αλλά και το μέγεθος ενός ψηλού κτιρίου επιφέρουν: τη δυνατότητα της οπτικής συνέχειας του τοπίου [η τουλάχιστον της ψευδαίσθησης αυτής της συνέχειας], τη δυνατότητα παρατήρησης-εποπτείας [από ψηλά] αλλά και την ταυτόχρονη έκθεση [στα βλέμματα των περαστικών].

10. Τέλος, ποια είναι η σχέση των Εφήμερων Ορίων σε σχέση με το δίπολο παγκόσμιο-τοπικό; Θα μπορούσε κανείς να τα συναντήσει στις γενικές προεκτάσεις των πόλεων που συντελούνται σε όλη την υφήλιο ή υπάρχουν σε αυτά στοιχεία που τα προσδένουν σε μια ελληνική κατάσταση; Ίσως η διερεύνηση της σχέσης των Εφήμερων Ορίων με το τοπίο των Μεσογείων βοηθήσει στην απάντηση της ερώτησης αυτής.

3 comments:

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος said...

λεω να ψαξεις τη yodashe στο myspace και να της ζητησεις να σου πει για τη διπλωματικη της και τα kazu, αλλως urban accelarators

Anonymous said...

kapote oi poleis teleionan...
Den exo katalavei an h protash apodexetai th diaxysh sta mesogeia os anapofeykti h ths aresei kiolas.
Exei thesei poly kala erothmata pantos. Keep up!

yodashe said...

aspa feel free to contact me