Thursday, October 19, 2006

Μετά την άσφαλτοΚι αν όντως η ζωή πάρει τη θέση του αυτοκινήτου; Κι αν εκεί που κάποτε κόρναραν το ένα στο άλλο, τώρα πλήθος χορεύει στους ρυθμούς της μουσικής; Να ξαπλώνεις λέει στη μέση του δρόμου και να ρεμβάζεις. Ή μήπως να παίζεις σκάκι;

Πρότεινε και εσύ τη δική σου ζωή σε αυτήν την πόλη.

Η διεύθυνση όπου θα μπορείτε να στείλετε τις δικές σας εικόνες σας θα δημοσιευτεί σύντομα.

9 comments:

costis said...

Εννοείτε ότι η πρώτη εικόνα δεν είναι ωραία;

Daphne said...

I noticed some windturbines in the background. Have you guys seen this: http://www.quietrevolution.co.uk/ or this (check blog post dated August 31): http://ecosophyingreece.blogspot.com/2006_08_01_ecosophyingreece_archive.html ?

david byrne said...

(Nothing But) Flowers Lyrics
Talking Heads

Here we stand
Like an Adam and an Eve
Waterfalls
The Garden of Eden
Two fools in love
So beautiful and strong
The birds in the trees
Are smiling upon them
From the age of the dinosaurs
Cars have run on gasoline
Where, where have they gone?
Now, it's nothing but flowers

There was a factory
Now there are mountains and rivers
you got it, you got it

We caught a rattlesnake
Now we got something for dinner
we got it, we got it

There was a shopping mall
Now it's all covered with flowers
you've got it, you've got it

If this is paradise
I wish I had a lawnmower
you've got it, you've got it

Years ago
I was an angry young man
I'd pretend
That I was a billboard
Standing tall
By the side of the road
I fell in love
With a beautiful highway
This used to be real estate
Now it's only fields and trees
Where, where is the town
Now, it's nothing but flowers
The highways and cars
Were sacrificed for agriculture
I thought that we'd start over
But I guess I was wrong

Once there were parking lots
Now it's a peaceful oasis
you got it, you got it

This was a Pizza Hut
Now it's all covered with daisies
you got it, you got it

I miss the honky tonks,
Dairy Queens, and 7-Elevens
you got it, you got it

And as things fell apart
Nobody paid much attention
you got it, you got it

I dream of cherry pies,
Candy bars, and chocolate chip cookies
you got it, you got it

We used to microwave
Now we just eat nuts and berries
you got it, you got it

This was a discount store,
Now it's turned into a cornfield
you got it, you got it

Don't leave me stranded here
I can't get used to this lifestyle

Anonymous said...

Athens 9 …τα ξαδέρφια των New York 5.

Anonymous said...

kale ti fovero site einai ayto!!! popoo tharxomai na perno idees!!
wow!

mave said...

το αρχικό κείμενο το ανέβασα στο arlav.blogspot.com, αλλά το βάζω κι εδώ για να διατηρηθεί η συνέχεια στην κουβέντα.

Οι προσπάθεια των Athens9 είναι σε πολλά σημεία αξιόλογη κυρίως επειδή ανοίγουν ένα διάλογο για το πως αντιλάμβάνεται ο χρήστης την Αθήνα και τους χώρους της. Δείχνουν, πχ στην περίπτωση των decarchitecture, ποιά είναι η αντίληψη του πολίτη για το πράσινο στην Αθήνα και ποιος είναι εντέλει ο μηχανισμός που την έχει δημιουργήσει.

Μόνη μου ερώτηση μέχρι στιγμής : Μήπως είναι καλύτερο να διαμορφώσει το site μια πιο απλή "γραμμή" ? ή να το πώ διαφορετικά:: οι προτάσεις τα πηγαίνουν μια χαρά μέχρι στιγμής ή ακόμα και καλύτερα από μια χαρά, όμως δεν έχει γίνει σαφές ποιο είναι το θέμα, το πρόβλημα. Μήπως οι προτάσεις χρειάζονται μια πιο απλή και σαφής επεξήγηση πρώτα ως προς το τι ακριβώς μελετούν ή/και αλλάζουν?

Για να το πω διαφορετικά : μόνο με το κολλάζ, είναι απίστευτα εύκολο να δημιουργήσεις μια πρόταση, όπως η εικόνα πιο πάνω. Αντί να "σβήσουμε" τον δρόμο από αυτοκίνητα ας σβήσουμε την αρχιτεκτονική από πίσω και ας γίνουν τα κενά οικοδομικά τετράγωνα καμβάς αντί του δρόμου... ie: δεν έχω καταλάβει όσο και να χτυπάω το κεφάλι μου στην ...άσφαλτο για ποιο λόγο επιλέχτηκε το αυτοκίνητο και η ύπαρξή του ώς διαμονικό στοιχείο που πρέπει να αλλάξει. πχ Γιατί να μην ξανασχεδιάσουμε ένα αυτοκίνητο ως τόπο και χώρο κατοικίας με όλα τα κομφόρ? Γιατί να μην γίνει ο απλός κάτοικος της Αγίας Βαρβάρας ιδιοκτήτης cadillac, σχεδιασμένης από τους Δοξιάδης +, με σαμπανιέρα και πισίνα στο πίσω κάθισμα ? Είναι το ίδιο σουρρεάλ έτσι και αλλιώς. Για ποιο λόγο να μην μιλήσει επίσης κανείς για το κλασσικό πρόβλημα στην Ελληνική Πόλη: την αναλογία πεζοδρομίου //ασφάλτου και το απίστευτο γεγονός ότι όταν μιλάμε για δημόσιο χώρο στην Ελλάδα ψάχνουμε τις πλατείες και όχι το πεζοδρόμιο? ή πχ να μην μιλήσει κανείς για το πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη όχι με την απουσία αυτοκινήτου αλλά με την απουσία κάθε εμποδίου, μικρού ή μεγάλου, και ατάκτως τοποθετημένου στα πεζοδρόμια?

Αυτά προς το παρόν.

Anonymous said...

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ονομάζομαι Στέλλα Αντωνίου και είμαι αρχιτέκτων που ζω και εργάζομαι στα Χανιά.
Αναφέρω το όνομά μου γιατί θέλω να είμαι δίκαιη.
Θεωρώ την προσπάθεια σας διαφημιστική εκστρατεία των γραφείων σας με βιτρίνα το διάλογο.
Ανοίξατε μια ενότητα αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύ καλή αλλά εσείς στην ουσία ψάχνετε κοινό και οπαδούς.
Πλασάρετε τα έργα σας , τις σκέψεις σας και διεκδικείτε τι??
Κάποιος ή κάποια συνάδελφος κάπου αναφέρει ότι athens 9 ….ξαδέρφια των New York 5 και μάλλον δεν έχει άδικο.
Η κίνηση αυτή (για όσους γνωρίζουν ή έχουν σπουδάσει στην Αμερική) δεν αποτελεί παρά μια αντιγραφή κάποιων αρχιτεκτόνων στην Αμερική (USA) που έκαναν το ίδιο στο παρελθόν.
Αυτό δεν είναι κακό …… αλλά να γίνει έντιμα και σωστά.
Μπορεί πολλοί από εμάς να ζούμε στην επαρχεία και να μην έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να είμαστε τίμιοι έστω και με μικρές αδειούλες.
Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη από εσάς και τους αναγνώστες του site σας , αλλά νομίζω ότι οι σκέψεις μου είναι σωστές και για το λόγο αυτό γράφω το όνομά μου και το email μου.
Θα παρακαλέσω πολύ να αποσυρθούν τα έργα ,τα τηλέφωνα και ότι άλλο διαφημιστικό και των 9 , ώστε να μπούμε σε αυτό το διάλογο ισότιμα.

Ευχαριστώ πολύ
Στέλλα Αντωνίου
lowuhf@hotmail.com

Anonymous said...

Mipos lipei ena meso mazikis metaforas stis eikones. Ena Tram p.x. Mou aresoun para poli i idees, alla tha variomoun na pigeno pantou me ta podia.

Anonymous said...

Δεν νομίζω οτι αξιζει να μιλαμε για τη ζωή που παιρνει τη θεση του αυτοκινήτου.Η ζωή στην πόλη και το αυτοκίνητο πάνε μαζί, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη σύχρονη πόλη με τα προάστια-πόλους ελξης.Σχετικά με το ερώτημα του θέματος σας, θα μου άρεσε ο δρόμος να συμβάλλει σε ένα δίκτυο συλλογής εμπειριών και βιωμάτων ενος κατοικου της πόλης μέσα απο την παρατήρηση κατα την κίνησή του.Δεδομένου οτι το αυτοκίνητο δεν μπορεί να συμβάλλει σε κάτι τέτοιο, λόγω της ταχύτητας και της προσοχής που απαιτεί, ο δρόμος που προτείνετε ίσως να είναι ένας δρόμος για Μ.Μ.Μ., ποδήλατα και πεζούς-τρόποι κυκλοφορίας που ευνοούν την παρατήρηση και την εμπειρία των όσων μας περιβάλλουν.Με χώρους συνάθροισης ανά διαστήματα που θα είναι ζωντανοί, γιατί ο καθένας θα βρίσκεται αυθόρμητα εκεί λόγω της κίνησής του. Τα αυτοκίνητα?? Σε ένα δεύτερο επίπεδο ή υπόγειο.Ένα δεύτερο επίπεδο αποκλειστiκα για αυτοκίνητα φαινεται αρκετά φιλοδοξο αλλά ίσως είναι ευκολότερα εθαρμόσιμο σε σχέση με το χορτάρι και τα προβατάκια. Καλή συνέχεια.