Saturday, October 07, 2006

doxiadis+: Μετά την Άσφαλτο

Ακούς τα βήματά σου όταν περπατάς στην Αθήνα;
Πόση ώρα χρειάζεσαι για να διασχίσεις ένα δρόμο;
Τι εννοείς όταν λες ότι πας ‘βόλτα’ στο κέντρο;
Πόσο δική σου νοιώθεις αυτή την πόλη;


Στην σύγχρονη Αθήνα το 30% μιας τυπικής γειτονιάς έχει καταληφθεί από το αυτοκίνητο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην πόλη 2.000.000 Ι.Χ. που αναλογούν σε 40.000 στρέμματα ασφάλτου. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια όχι τόσο μακρινή χρονολογία το ποσοστό του χώρου που θα μένει ελεύθερο από τα αυτοκίνητα θα είναι μηδαμινό.


Σενάριο 1

Αθήνα 2022. Το αυτοκίνητο έχει πνίξει τελείως την πόλη.

Σενάριο 2

Αθήνα 2022. Ολόκληρα τμήματα της πόλης έχουν απελευθερωθεί από το αυτοκίνητο. Στην θέση της ασφάλτου τώρα υπάρχει ζωή.


Ποια θες να είναι η ποιότητα της ζωή σου μέσα σε αυτή την πόλη; Πάρε κι εσύ μέρος στο όραμα! Στείλε μας την πρότασή σου κάνοντας κλικ εδώ..

3 comments:

Athens9 said...

civil said...
Nα απαγορευτούν τα ΙΧ στο κέντρο. Να επιτρέπονται μόνο λεωφορεία, μηχανάκια, ταξί. Το πολύ-πολύ αντί μονά-ζυγά, να κυκλοφορείς 3 φορές το μήνα πχ αν ο αριθμός κυκλοφορίας τελειώνει σε 4, κυκλοφορείς στις 4,14,24 του μήνα. Το κυριότερο: Να βγει η αστυνομία και να γράφει: παράνομα παρκαρίσματα, διπλοπαρκαρίσματα κλπ

Anonymous said...

Μία πολύ ισχυρή λύση θα ήταν να εφαρμοσθεί "congestion charge" όπως ακριβώς συμβαίνει στην πόλη του Λονδίνου, άσχετα αν όλοι έχουν παράπονα μ'αυτό.Μία μικρή καταβολή χρηματικού ποσού(που θα αναλογεί φυσικά με το μέσο όρο του ελληνικού μισθού) η οποία θα σου επιτρέπει να μπαίνεις στο κέντρο και στις περιοχές του δακτύλιου.
Αν συνέβαινε αυτό θα αυξανόταν και η χρήση μέσων μεταφοράς π.χ το ΤΡΑΜ θα σταματούσε να πηγαινοέρχεται άδειο, και στα επιβατηγά αυτοκίνητα δεν θα μετέβαινε μονο ένα άτομο όπως συχνά παρατηρείται στις ώρες αιχμής.

Anonymous said...

afto pou xreiazetai i athina, einai ana kalo defrag. eksw oi astoi apo tin athina!