Saturday, October 21, 2006

Μορφή και Οικόπεδο για τη Δημοκρατία;

Πως είναι ένα κτίριο για τη Δημοκρατία; Με τι μοιάζει, τι μορφή μπορεί να έχει; Θα είναι ένα άναρχο , χαοτικό κτίριο ή ένα κτίριο με δομές και κανόνες. Μέχρι τώρα η εικόνα που έχουμε για κτίρια που συνδέονται με τον όρο Δημοκρατία είναι κτίρια μάλλον μεγαλοπρεπή , μνημειώδη στη κλίμακά τους όπως τα κοινοβούλια των περισσότερων Δημοκρατικών χωρών.
Είναι όμως αυτά κτίρια για τη Δημοκρατία ή είναι κτίρια που επιδεικνύουν την απόσταση της εξουσίας από το λαό.
Το κτίριο για τη Δημοκρατία θα πρέπει να είναι εύκολα και χωρίς περιορισμούς προσβάσιμο από όλους, θα πρέπει να υποδηλώνει μια αίσθηση διαφάνειας. Στο κτίριο αυτό κάποιος θα πρέπει να υπάρχει ως άτομο και ως μέλος της κοινωνίας ή ενός υποσυνόλου αυτής. Θα πρέπει να υπάρχει μια δυναμική στη μορφή του και μηχανισμοί προσαρμογής του σε νέες συνθήκες.









οικόπεδο



Σήμερα θα προτείνουμε τρεις χώρους -οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας που για εμάς για διαφορετικούς σημειολογικούς και πολεοδομικούς λόγους είναι λογικοί χώροι υποδοχής για ένα τέτοιο κτίριο.
  • Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι η πρώτη περιοχή που μας ενδιαφέρει που πέρα από τη προφανή σχέση του Πλάτωνα με την έννοια της Δημοκρατίας θεωρούμε ότι είναι μια περιοχή ιδιαίτερη στις παρυφές του κέντρου της Αθήνας αρκετά υποβαθμισμένη με σημαντικό όμως αρχαιολογικό και άρα πολιτισμικό ενδιαφέρον.
  • Ο δεύτερος προτεινόμενος χώρος είναι στο λόφο του Φιλοπάππου η πίσω πλευρά του Άρειου Πάγου, δίπλα στο θέατρο της Δώρας Στράτου. Επίσης έντονα σημειολογικά φορτισμένος χώρος με αρχαιολογικά ευρήματα, και δίπλα σε όλους τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους.
  • Τρίτος χώρος οικόπεδο είναι το σημείο της τρίτης πλατείας των Αθηνών στις συμβολές της Ερμού , Ιεράς Οδού και Πειραιώς. Κομβικό σημείο σε μια γειτονιά της Αθήνας που συνέχεια μεταλάσσεται και στο τέλος του αρχαιολογικού περιπάτου.





3 comments:

Anonymous said...

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ονομάζομαι Στέλλα Αντωνίου και είμαι αρχιτέκτων που ζω και εργάζομαι στα Χανιά.
Αναφέρω το όνομά μου γιατί θέλω να είμαι δίκαιη.
Θεωρώ την προσπάθεια σας διαφημιστική εκστρατεία των γραφείων σας με βιτρίνα το διάλογο.
Ανοίξατε μια ενότητα αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύ καλή αλλά εσείς στην ουσία ψάχνετε κοινό και οπαδούς.
Πλασάρετε τα έργα σας , τις σκέψεις σας και διεκδικείτε τι??
Κάποιος ή κάποια συνάδελφος κάπου αναφέρει ότι athens 9 ….ξαδέρφια των New York 5 και μάλλον δεν έχει άδικο.
Η κίνηση αυτή (για όσους γνωρίζουν ή έχουν σπουδάσει στην Αμερική) δεν αποτελεί παρά μια αντιγραφή κάποιων αρχιτεκτόνων στην Αμερική (USA) που έκαναν το ίδιο στο παρελθόν.
Αυτό δεν είναι κακό …… αλλά να γίνει έντιμα και σωστά.
Μπορεί πολλοί από εμάς να ζούμε στην επαρχεία και να μην έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να είμαστε τίμιοι έστω και με μικρές αδειούλες.
Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη από εσάς και τους αναγνώστες του site σας , αλλά νομίζω ότι οι σκέψεις μου είναι σωστές και για το λόγο αυτό γράφω το όνομά μου και το email μου.
Θα παρακαλέσω πολύ να αποσυρθούν τα έργα ,τα τηλέφωνα και ότι άλλο διαφημιστικό και των 9 , ώστε να μπούμε σε αυτό το διάλογο ισότιμα.

Ευχαριστώ πολύ
Στέλλα Αντωνίου
lowuhf@hotmail.com

sasquatch said...

Το αρχικό σας θέμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, ίσως το σημαντικότερο από όλα για το μέλλον μιας πόλης και μιας κοινωνίας όπου κάποια πράγματα δεν μπορούν να θεωρούνται απλώς δεδομένα. Η δημοκρατία είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα που προτείνονται από τους 9.
Η συνέχεια ίσως απογοητεύει. Δημοκρατική πόλη και κτίριο της δημοκρατίας δεν είναι καθόλου ταυτόσημες έννοιες. Για να είναι δημοκρατική μια πόλη ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη είναι το «κτίριο της δημοκρατίας». Η Αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία λειτουργούσε στην ύπαιθρο, στην Πνύκα και στην Αγορά, και η σχέση με την πόλη ήταν άμεση (Βλ. Richard Sennett, Flesh and Stone). Πάντως οι εικόνες σας δείχνουν ότι η σκέψη ίσως ξεφύγει από το κτίριο. Καλές εξερευνήσεις.

Anonymous said...

Δεν πιστεύουμε ότι ένα "κτίριο" για τη δημοκρατία είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για μια πόλη δημοκρατική. Εδώ νομίζουμε ότι έγινε παρανόηση και ίσως ο όρος κτίριο είναι τουλάχιστον πρόωρος. Εμείς όμως είμαστε αρχιτέκτονες και συνεπώς η πρότασή μας δεν μπρεί παρά να είναι εκφρασμένη στο χώρο.
Το "κτίριο" το βλέπουμε μάλλον πιο αφηρημένα καθώς σίγουρα δεν έχουμε καταλήξει ούτε στη δομή του ούτε στο πρόγραμμά και συνεπώς ούτε στη μορφή του. Επίσης ίσως να ήταν πρόωρο και η ένδειξη για κάποια προτεινόμενα οικόπεδα. Για μας όλα αυτά τα επίπεδα είναι επίπεδα έρευνας συνθετικά που απλώς τώρα δημοσιοποιούνται χάρη στο blog.
Το "κτίριο" είναι κομμάτι της πόλης, είναι το ίδιο πόλη με εισόδους, κυκλοφοριακές αρτηρίες, ανοιχτους και κλειστούς χώρους.