Tuesday, October 10, 2006

Μερικά Σχολικά Κτίρια

Αυτές τις μέρες που συζητείται τόσο πολύ η μεταρρύθμιση στην παιδεία ολοκληρώνεται και η ανακαίνιση (απο την ομάδα των Ν. Καλογερά, Δ. Παπαλεξόπουλο κ.α. ) ενός από τα σημαντικότερα κτίρια της σύγχρονης Ελλάδας, του εμβληματικού Γυμνασίου στον Άγιο Δημήτριο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, ο σχεδιασμός του οποίου προέβλεπε ένα εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δίκτυα πληροφορίας και λειτουργία του σχολείου σαν ένα πομπό γνώσης για την ευρύτερη κοινότητα, ιδέες που 30 χρόνια μετά αρχίζουν σταδιακά να γίνονται αντιληπτές και να εφαρμόζονται.
Superstudio: Superexistence: Life and Death: Fundamantal Acts: Education
Σε μια εποχή όμως πού μερικοί μαθητές αντιστρέφουν την σχέση πομπού και δέκτη διαφημίζοντας την ταυτότητα τους σε ένα προφίλ του myspace, ενώ άλλοι ενσαρκώνουν παράλληλες προσωπικότητες στα παιχνίδια RPG στο ίντερνετ, και όλοι μαζί επικοινωνούν με SMS, ποιος είναι ο ρόλος και ποια η ταυτότητα του σχολικού κτιρίου, ποια είναι η έννοια της τάξης, και ποια η θέση του καθηγητή, του μαθητή και τελικά της Αρχιτεκτονικής?

Ψαχνοντας στην βιβλιοθηκη μου βρήκα μερικες εικόνες που μπορεί να φανούν χρησιμες έστω εννοιολογικά.

Σχολείο στους Λόφους, Herman Hertzberger, Space and the Architect 010 publishers

2 comments:

Anonymous said...

είναι εξαιρετικά λυπητερο αυτο που συμβαίνει αλλα συγχρόνως και μοναδικό για τα παγιομένα δεδομένα στην ελλάδα.
ριζική αλλαγή αντιλήψεων.η μέθοδος της βρεγμένης σανίδας έχει απέλθη προ πολλού.
ανάγκη για χώρους που θα σου μαθαίνουν πως να μάθεις.ένας μαγικός τρόπος που θα σου εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μιμητισμού, λέξη που κολλάει σχεδόν σε κάθε εικόνα που συναντάμε καθημερινά...
είναι πολύ ευχάριστη η έκφραση της γνώμης.ελπίζω να βοηθάει...

Anonymous said...

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ονομάζομαι Στέλλα Αντωνίου και είμαι αρχιτέκτων που ζω και εργάζομαι στα Χανιά.
Αναφέρω το όνομά μου γιατί θέλω να είμαι δίκαιη.
Θεωρώ την προσπάθεια σας διαφημιστική εκστρατεία των γραφείων σας με βιτρίνα το διάλογο.
Ανοίξατε μια ενότητα αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύ καλή αλλά εσείς στην ουσία ψάχνετε κοινό και οπαδούς.
Πλασάρετε τα έργα σας , τις σκέψεις σας και διεκδικείτε τι??
Κάποιος ή κάποια συνάδελφος κάπου αναφέρει ότι athens 9 ….ξαδέρφια των New York 5 και μάλλον δεν έχει άδικο.
Η κίνηση αυτή (για όσους γνωρίζουν ή έχουν σπουδάσει στην Αμερική) δεν αποτελεί παρά μια αντιγραφή κάποιων αρχιτεκτόνων στην Αμερική (USA) που έκαναν το ίδιο στο παρελθόν.
Αυτό δεν είναι κακό …… αλλά να γίνει έντιμα και σωστά.
Μπορεί πολλοί από εμάς να ζούμε στην επαρχεία και να μην έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να είμαστε τίμιοι έστω και με μικρές αδειούλες.
Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη από εσάς και τους αναγνώστες του site σας , αλλά νομίζω ότι οι σκέψεις μου είναι σωστές και για το λόγο αυτό γράφω το όνομά μου και το email μου.
Θα παρακαλέσω πολύ να αποσυρθούν τα έργα ,τα τηλέφωνα και ότι άλλο διαφημιστικό και των 9 , ώστε να μπούμε σε αυτό το διάλογο ισότιμα.

Ευχαριστώ πολύ
Στέλλα Αντωνίου
lowuhf@hotmail.com