Monday, February 05, 2007

Εφήμερα Όρια 8







ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Τα ΕΟ αποτελούν τοπόσημα της σημερινής διάχυσης της Αθήνας προς τα Μεσόγεια.
Η προγραμματική ασάφεια της περιοχής ή, αν θέλετε, η πολυ-προγραμματική της σύσταση (είναι περιοχή αγροτικών καλλιεργειών; περιοχή κατοικίας; περιοχή βιοτεχνίας; περιοχή χώρων αποθήκευσης; περιοχή μετάβασης-ενδιάμεση περιοχή;) δίνουν την ευκαιρία για την πρόταση σχεδιασμού των ΕΟ.
Η προγραμματική ασάφεια δίνει τη δυνατότητα για νέους κτιριακούς τύπους: ψηλά κτίρια που αναμιγνύουν κατανάλωση και κατοικία.
Αυτό το πείραμα μπορεί να γίνει καθώς τα ΕΟ βρίσκονται πάνω στα δίκτυα της διάχυσης.
Η εύκολη προσβασιμότητα που προσφέρουν τα δίκτυα δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη προγραμμάτων κατανάλωσης μεγάλης κλίμακας.
Η εύκολη προσβασιμότητα που προσφέρουν τα δίκτυα δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη προγραμμάτων εφήμερης κατοικίας: κατοικία στην οποία ο κάτοικος είναι περαστικός.
Η διάχυση στα Μεσόγεια –όπως και προηγούμενες αναπτύξεις της ελληνικής πόλης- δεν φαίνεται να ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο ρυθμιστικό σχέδιο.
Η πόλη θα εξαπλωθεί πρώτα κατά μήκος των δικτύων˙ στη συνέχεια τα κενά θα αρχίσουν να κλείνουν. Έτσι, στο δρόμο της πόλης προς τη θάλασσα, τα ΕΟ θα ενσωματωθούν στην αστική μάζα: δεν θα αποτελούν πια «όρια», η εφήμερη διάστασή τους θα έχει χαθεί˙ θα είναι λιγότερο αναγνωρίσιμα, παρόλο που το ύψος τους και η γραμμική τους ανάπτυξη, βασισμένη στην επανάληψη με παραλλαγές των όγκων τους, θα τα διαφοροποιεί.
Όμως, σε μεγάλο βαθμό, οι χωρικές ποιότητες των ΕΟ θα διατηρηθούν.

5 comments:

Anonymous said...

Τώρα αυτό είναι πόστ ή διαφήμηση είναι? Μοιάζει όλο το έργο να το ξέρεις από την αρχή και απλώς να μας το δείχνεις σε επεισόδια, αλλά δεν υπάρχει καμία πλοκή και καμία εξέλιξη. Η πρώτη εικόνα που έδειξες είναι ακρβώς ίδια με τις σημερινές, τόσους μήνες μετά δε.

S G said...

"Η πόλη θα εξαπλωθεί πρώτα κατά μήκος των δικτύων˙ στη συνέχεια τα κενά θα αρχίσουν να κλείνουν"

αυτο ρε παιδια δεν ειναι απαραδεκτο?

τυπικο προβλημα της αττικης πανε ολοι και χτιζουν πανω στον δρομο με συνεπεια να πηζει ο δρομος, να γεμιζει τριπλοπαρκαρισμενα, να μην μπορει να επεκταθει μετα κτλ

Δεν ειναι καιρος στα μεσογεια να φτιαξουμε οργανωμενες πολεις? εχετε προτασεις επαυτου?

doxiadis+ said...

Η Αττική Οδός δεν είναι λεωφόρος.
Δεν υπάρχει πρόσβαση στην γη κατά μήκος της, ούτε και θα υπάρξει ανάπτυξη γραμμικά κατά μήκος της.
Είναι κλειστός δρόμος με ελεγχόμενες σημειακές εισόδους και εξόδους.

http://www.aodos.gr/attiki.asp?catid=1637#

Η πόλη δεν θα αναπτυχθεί πλάι της γραμμικά.
Θα χύνεται από συγκεκριμένα σημεία όπως νερό που χύνεται από σωλήνα με συγκεκριμένες τρύπες, θα αναπτύξει όχι πόλη-γραμμή αλλά πόλη-δίκτυο καθώς θα τροφοδοτεί το υφιστάμενο δίκτυο δρόμων.

Anonymous said...

arketa me tin etoimi lysi sas.
kati kainourio re ....

Anonymous said...

κλασικές "τρίχες κατσαρές" αισώπου...άσχετε κατα τύχη αρχιτέκτονα...