Monday, February 12, 2007

1000 μέτρα χειμάρρου


Περιοχή επέμβασης


1939


2007


20XX

4 comments:

Νek said...

υπογειοποίηση ή εκδίκηση της φύσης?

deltArCHI said...

Πρόκειται για υπογειοποίηση της Βας. Κωνσταντίνου από την Εθνική Πινακοθήκη μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Η Λεωφόρος Βας. Κωνσταντίνου αποτελεί τμήμα του ολυμπιακού δακτυλίου της Αθήνας και θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει το κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης χωρίς αυτή.
Η ιδέα της υποβάθμισης μιας τόσο σημαντικής λεωφόρου, σε επίπεδο μάλιστα χαμηλότερο της κοίτης του Ιλισού, μπορεί να ακούγεται υπερβολική. Κάτι παρόμοιο όμως συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε μία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη. Στο σημείο που ο περιφερειακός δακτύλιος της Μαδρίτης συναντάει τον ποταμό Manzanares κατασκευάζεται μια υπόγεια σήραγγα μήκους 4,2 χιλιομέτρων. Με τον τρόπο αυτό ελευθερώνεται μια μεγάλη έκταση δημόσιου χώρου σε επαφή με το ποτάμι. Για τη διαμόρφωση των νέων χώρων έγινε ήδη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός τον οποίο και κέρδισαν οι West8 σε συνεργασία με τρία ισπανικά γραφεία.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. http://urbanscraper.blogspot.com/search/label/M30 και http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=316897.

doxiadis+ said...

Επιτέλους. Μας κούρασε αυτή η άσφαλτος. Στο συγκεκριμένο σημείο δε καταστρέφει ένα από τα ιστορικότερα τοπία του κόσμου. Οι Παριζιάνοι έφτιαξαν Ιλίσια Πεδία και εμείς καταφέραμε να εξαλείψουμε τα πραγματικά. Η λύση σας παίρνει όλα αυτά τα κακόμοιρα πανέμορφα κτίρια και παρκάκια και τα συρράπτει σε ένα εξαιρετικό σύνολο. Από τις προτάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, απόλυτα ρεαλιστική και – αν έχει μυαλό αυτό το κράτος – απαραίτητη.

Athens has already been destroyed. Άντε και να την φτιάξουμε και λίγο.

Anonymous said...

Θαυμάσιο σχέδιο! Να το στείλετε στο Δήμο και στα αρμόδια υπουργεία, μήπως κάποιος συγκινηθει.

Α Α Λάβδας