Monday, April 02, 2007

(Ενα πόστ άσχετο με το Σχολείο, το οποιο θα έβαζα στο δικο μου blog, αλλα ισως ειναι καλυτερα εδω)

Κάπως επεσε στα χέρια μου πρόσφατα ενα τευχος του Art Asia Pacific, και είδα ενα κτίριο του Yoshio Taniguchi, το οποίο ειναι τελείως ασχετο με το project Σχολείο, και οχι τοσο ενδιαφέρον σαν κτιριο, αλλα περισσοτερο σαν πρωτοβουλία πολης. Ο Taniguchi σχεδιασε για τον δημο της Hiroshima, με πρωτοβουλια του Δημαρχου κου Takashi Hiraoka , ενα σταθμο αποτεφρωσης αποριμματων. Η ιδεα ειναι απλη: αν οι κατοικοι της Hiroshima δουν ποσα σκουπιδια παράγουν καθε μερα, ισως αρχισουν να παραγουν λιγοτερα.Για να ερθουν να δουν ποσα σκουπιδια παραγουν, προσελαβε για αρχιτεκτονα τον κατ'εξοχην αρχιτεκτονα Μουσειων, ο οποιος την ιδια εποχη τελειωνε το MOMA στη Νεα Υορκη. Ετσι με αυτη την απλη κινηση ξεκινησε η Hiroshima να εντιμετωπιζει την "εκρηξη σκουπιδιων" η οποια απειλει πολλες πολεις σημερα, συμπεριλαμβανομενης και της Αθηνας.

14 comments:

Anonymous said...

Δηλαδή ο σταθμός αποτέφρωσης απορριμάτων λειτουργεί και σαν μουσείο?

Andreas Angelidakis said...

Απο οτι καταλαβα δεν ειναι μουσειο αλλα ειναι επισκεψιμο, δηλαδη μπορει ο κοσμος να πηγαινει να βλεπει πως αποτεφρωνονται τα σκουπιδια και μαλλον και αλλες τεχνικες ανακυκλωσης. Το σκεπτικο δηλαδη ηταν οτι εκαναν τον αποτεφρωτη λουσατο ετσι ο κοσμος να αρχισει να ενδιαφερεται για τα σκουπιδια. Και οταν εκανα το ποστ, σκεφτομουν οτι αν ποτε "ολοκληρωσω" το προτζεκτ "Σχολειο" θα δοκιμαζα κατι με σκουπιδια, με το ιδιο σκεπτικο οπως το σχολειο, δηλαδη οτι τραβαμε την προσοχη σε ενα θεμα μεσω της αρχιτεκτονικης. Ειδικα για την Αθηνα ειναι οτι πρεπει (νομιζω) για την αρχιτεκτονικη την εχουν μονο σαν κερασακι σε ντε-λουξ και καλλιτεχνικες τουρτες (παραφερθηκα λιγο αλλα οκ)

Anonymous said...

Να το κάνουμε και στην Αθήνα για να δουν και οι Κολονακιώτισες κάτι διαφορετικό...όχι μόνο γκαλά και Μέγαρο

Andreas Angelidakis said...

ναι, αν και νομιζω οτι στο κολωνακι ειναι της μοδας η ανακυκλωση ουτως η αλλως... Ισως πιο περα ειναι το προβλημα μεγαλυτερα αν και σιγουρα δεν ειναι ταξικο. Αυτοι που πρεπει να ξυπνησουν ειναι οι Δημοι, οι Υπουργοι κλπ κλπ

Anonymous said...

Η χρήση ενός "περιτυλίγματος" σκουπιδιών που θα φέρει τους κατοίκους πιο κοντά στα απορρίματα τους δεν εμπνέει. Ποια είναι η εκ των προτέρον σχέση των επισκευτών του μουσείου με το αντικείμενο που εκθέτει?(τα σκουπίδια)Ποιος κάτοικος μήπως δεν θέλει να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τα απορρίματά του?
Ποια η διαδικασία ίσως δημιουργίας μιας καινούριας σχέσης και ποιά άρραγε θα είναι αυτή?(Μήπως να αντιληφθούν οι επισκέπτες τις αρνητικές συνέπειες των καθημερινών αναλώσιμων προιόντων και να σταματήσουν να τα καταναλώνουν ή ίσως να αρχίζουν να ανακυκλώνουν) Άραγε, ποιός κάτοικος θα ενδιαφερθεί να πάει να επισκευθεί αυτόν τον χώρο για αυτό που πραγματικά προβάλλει?
...και προφανώς ο μουσείακός χαρακτήρας του δεν θα είναι ο κύριος λόγος προσέλκυσης του κόσμου... Εμπορικοί και λοιποί χώροι που θα περιστοιχίζουν τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και αποτέφρωσης θα είναι αυτοί οι κύριοι υπαίτιοι για την συγκέντρωσή του κόσμου. Ελπίζω να είναι τουλάχιστον φτιαγμένοι από ανακυκλώσιμα υλικα! :-)

Andreas Angelidakis said...

"Η χρήση ενός "περιτυλίγματος" σκουπιδιών που θα φέρει τους κατοίκους πιο κοντά στα απορρίματα τους δεν εμπνέει."
Δεν εμπνεει ποιον? Μαλλον εσενα που πιστευεις οτι μονο τα καταστηματα μπορουν να προσελκυσουν τον κοσμο, αλλα μαλλον εισαι αρνητικα προδιαθετημενος/η. Ο συγκεκριμενος σταθμος επεξεργασιας σκουπιδιων δεν ειναι κανενος ειδους μουσειου ουτε καταστημα δωρων, απο οσο μπορω να δω απο τις δημοσιευσεις μιας και δεν εχω παει. Αλλα εσυ το περιγραφεις σαν κατι που "θα γινει" και "θα εχει καταστηματα" κλπ αλλα "ελπιζεις" να ειναι απο ανακυκλωμενα υλικα. Ο σταθμος αυτος δεν ειναι προταση, ειναι υλοποιημενο εργο και λειτουργει απο το 2004. Hell-o

Anonymous said...

Πολύ φασαρία για το τίποτα...Σιγά το κτίριο!
Κέντρα ανακύκλωσης απορριμάτων χρειάζονται, από εκεί και πέρα ο ρόλος του αρχιτέκτονα μάλλον περιττεύει.

Andreas Angelidakis said...

καλα με την ιδια λογικη ο κοσμος χρειαζεται σπιτια για να μην κρυωνει και να μην βρεχεται, από εκεί και πέρα ο ρόλος του αρχιτέκτονα μάλλον περιττεύει. Παντως περα απο την ειρωνια, πιστευω (ελπιζω)οτι ο ρολος του αρχιτεκτονα δεν περιτευει, αλλα ο/η αρχιτεκτονας μπορει να παιξει και ρολο "μορφωτικο", να αναδειξει προβληματα που δεν λυνονται με κτιρια, και να προτεινει μη-αρχιτεκτονικες λυσεις, οπωσ η καλυτερη διαχειριση απορριματων, η ανακυκλωση κλπ. Αν δεν μπορει, ποιος ειναι και ο ρολος αυτου του μπλογκ? Οσο για το "σιγα το κτιριο" αυτο ελεγα και γω για το ΜΟΜΑ του Τανιγκουτσι μεχρι που πηγα και το ειδα και ειναι εξαιρετικο, οχι τοσο οπτικα αλλα σαν εμπειρια χωρου και σαν μερος για να βλεπεις πραγματα και ανθρωπους.

Anonymous said...

Απλά μωρέ σαν αρχιτέκτονες πιστεύω πως έχουμε μια έμφυτη τάση να θεωρούμε τους εαυτούς μας ειδικούς για τα πάντα (κάτι από παράθυρα των ειδήσεων θυμίζει...).
Γιατί ένας αρχιτέκτονας έχει καταλληλότερο γνωστικό πεδίο από έναν άλλο επαγγελματία για να διδάξει στην κοινωνία πως να διαχειριστεί τα απορρίμματα της?

Andreas Angelidakis said...

Ποιος ειπε οτι ο αρχιτεκτονας ειναι ο καταλληλοτερος? Και γιατι μονο ο καταλληλοτερος πρεπει να ασχολειται με ενα προβλημα, και οχι ολοι να συμβαλουμε με τον τροπο που μπορει ο καθενας?

Anonymous said...

Γιατί όπως λέει κι ο σοφός λαός, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, τι αργεί να κάνει??

Anonymous said...

καμια φορα αναρωτιεμαι γιατι καθομαι και απανταω σε τοσο προφανως ηλιθια σχολια...

Anonymous said...

Poios eisai esy kai se poia sxolia apantises??? Mi petagese alli fora!

Andreas Angelidakis said...

anonymity is the new stupidity ;-)